Acasă > De la cercetare la acțiune – atelierul de co-design a Burselor de Inovare Cluj

De la cercetare la acțiune – atelierul de co-design a Burselor de Inovare Cluj

septembrie 2020

Bursele de Inovare Cluj (BIC) sunt un mecanism de susținere în 2021 a lecțiilor învățate despre colaborarea dintre mediul public și privat în contexte incerte. Prin intermediul lor vrem să transpunem rezultatele cercetărilor realizate până acum în acțiune. 

Prin atelierul de co-design din 23 septembrie 2020 am vrut să: 

  • înțelegem principalele elemente de design ale burselor, importante pentru potențiali aplicanți: focus tematic, tip sprijin, tip schimbări/rezultate așteptate etc.
  • rafinăm tematicile principale pentru burse, declinate din recomandările studiilor care au documentat răspunsul actorilor locali la situația creată de pandemia COVID-19.

 

 

În acest sens, am invitat diferite organizații și instituții implicate în temele pe care vrem să le aprofundăm sau în procese similare pentru a ne consulta și a construi împreună conceptul de bază al Burselor de Inovare Cluj.

Participanții la atelier au fost:
Asociatia CIVICA, Asociația pentru Relații Comunitare, Banca Mondială, DoR, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Cluj, Institutul de Cercetare Făgăraș, MKBT: Make Better, Observatorul Român de Sănătate, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al KAS și Secretariatul General al Guvernului.
Idei principale discutate

Cele 4 arii tematice ale BIC:

  • Achiziții bazate pe principii inovative. Procedurile de achiziții publice pun focus pe prețul cel mai mic versus luarea în considerare a criteriilor precum costurile de reparații sau întreținere. Pe parcursul stării de urgență, deciziile de a cumpăra anumite echipamente nu au fost transparente sau bine informate și nu au putut integra recomandările făcute de către terțe părți implicate în răspunsul de urgență.
  • Jurnalism de soluții. Odată cu pandemia, mai multe organizații, fără a avea experiență în domeniu, au demarat procese de cercetare și campanii de informare a populației pe diferite teme. Nevoia unei comunicări orientate spre soluții (sau mai degrabă spre progres sau luarea unei decizii cu informația imperfectă și disponibilă atunci) apare cu atât mai mult în situații de urgență, însă este prezentă și în viața curentă.
  • Protocoale de colaborare. Nu există protocoale de colaborare între instituții publice și organizațiile societății civile, ceea ce îngreunează munca eficientă și rapidă în situații de urgență. De asemenea, societatea civilă nu are access la persoane de contact din instituții publice/spitale pe anumite subiecte, pentru a coordona eforturi și centraliza nevoi.
  • Protocol date deschise. Situația de urgență creată de pandemie a accentuat lipsa de transparență în comunicarea dintre diverși actori din societate în ceea ce privește nevoile și resursele disponibile. Suprapunerea eforturilor sau lipsa intervențiilor pot fi în mare măsură diminuate printr-un protocol de colectare, utilizare și împărtășire a datelor (inclusiv sprijinirea implementării directivei INSPIRE).

 

Elementele de design ale BIC dezbătute au fost:

  • Ce înseamnă inovarea pe una din temele propuse într-un termen de 2-3 ani.
  • Forma pe care ar lua-o succesul unei inițiative susținute de BIC după 6 luni de implementare: modele de caiete de sarcini, elaborate în colaborare cu grupuri consultative ce nu ar avea conflict de interese, o propunere de proces/protocol înaintată spre autorități competente, creșterea unei audiențe mai largi interesată de tema adresată, semnarea unui acord între mai multe entități implicate, un nou mod de colaborare între mai multe entități implicate testat și implementat.
  • Tipul de sprijin util pentru bursier: acces la dialog cu autoritățile publice competente pentru de a implementa schimbările vizate, mentorat cu specialiști la nivel național, acces la sprijin financiar, oportunități de schimb de experiență cu alți practicieni, acces la experți internaționali, coaching pentru bursierul/echipa BIC, sprijin wellbeing/siguranță psihologică, promovarea rezultatelor intermediare, sprijin pentru elaborarea unei strategii de comunicare/ diseminare a rezultatelor.
  • Profilul bursierului BIC: experiență academică, experiență practică în domeniu, echipă, interdisciplinaritate, experiență de lucru/colaborare cu instituții publice. 

Pași următori:

Apelul deschis de aplicare pentru Bursele de Inovare Cluj se va lansa în Aprilie 2021. Până atunci vom lucra la definitivarea conceptului și a calendarului, luând în considerare contribuțiile colegilor noștri, cărora le mulțumim pentru participare.
Bursele de Inovare Cluj sunt o activitate finanțată de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions și de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Cluj Future of Work.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca. 

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.