Acasă > Bursele de Inovare Cluj – Rezultatele selecției

Bursele de Inovare Cluj – Rezultatele selecției

februarie 2021

Apel deschis: BIC – Bursele de Inovare Cluj
Acronimul proiectului: Cluj Future of Work
Denumirea integrală a proiectului: Cluj Future of Work

În cadrul programului Bursele de Inovare Cluj (BIC), activitate a proiectului Cluj Future of Work inițiat de către Divizia de Inovare Urbană și co-finanțat de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions, am lansat un mecanism de susținere a potențialilor inovatori care doresc să dezvolte intervenții ce pot influența schimbări sistemice în patru domenii propuse, prin testarea unor noi forme de colaborare și de utilizare a resurselor.

Apelul a fost deschis în perioada 19 ianuarie – 14 februarie 2021 persoanelor din toată țara, proiectele înscrise trebuind să propună proiecte de inovare sistemică cu relevanță în cadrul situațiilor incerte în una din cele patru arii de acțiune: (1) Achiziții bazate pe principii inovative, (2) Jurnalism de soluții, (3) Protocoale de colaborare, (4) Protocoale date deschise.

În urma acestui apel, publicat pe site-ul Diviziei de Inovare Urbană, au fost înregistrate 27 înscrieri. Solicitanții celor 11 proiecte eligibile au fost invitați să participe la discuții pentru aprofundarea ideilor. Dintre aceștia, 3 aplicanți au fost selectați pentru a participa în program cu proiectele propuse. Finanțarea, a cărei valoare totală este de 87.600 RON, va permite bursierilor dezvoltarea proiectelor și testarea unor intervenții de colaborare care pot produce schimbări sistemice în domeniul ales. 

 

Detalii privind înscrierile

 

 

Numărul înscrierilor

Finanțarea necesară (RON)
Propuneri primite 27 971.620
Propuneri eligibile 11 371.250
Propuneri considerate pentru a fi selectate 11 371.250
Propuneri selectate 3 87.570

Lista proiectelor selectate:

Persoana solicitantă Titlul proiectului Finanțarea acordată (RON)
Andi Daiszler Blue Monday 25.000
 Mihaela Frățilă Achizițiile publice verzi – un instrument cheie în dezvoltarea durabilă a societății 42.870
Erika Andrasi Educația viitorului – Incubator Educațional Comunitar (InEdCom) 19.700

Participanții selectați au propus următoarele intervenții:

Andi Daiszler 

Proiectul Blue Monday propune dezvoltarea unei platforme web dedicate, împreună cu o bază de date actualizată constant, care să sprijine și să completeze eforturile de combatere a depresiei lansate prin campania Blue Monday Romania. Lansarea unei platforme dorește să crească și capacitatea de reacție, interconectivitatea inițiativei și capacitatea acesteia de a fi utilă celor care au nevoie de asistență în anumite circumstanțe, precum eventualitatea unui dezastru natural sau a unei perioade de tranziție cu impact major. 

Mihaela Frățilă 

Prin Achizițiile publice verzi – un instrument cheie în dezvoltarea durabilă a societății, Mihaela Frățilă dorește să răspundă la provocările ce țin de creșterea capacității de implementare a achizițiilor verzi de către personalul responsabil din cadrul instituțiilor publice și cresterea conștientizării importanței rolului achizițiilor publice verzi în procesul de design a documentației de atribuire. 

Erika Andrasi

Proiectul Educația viitorului – Incubator Educațional Comunitar își propune sî vină în ajutorul sistemului educațional brașovean prin construcția unei plase comunitare multidimensionale, prin stabilirea de multiple colaborări între reprezentanții celor trei actori: instituțiile de învățământ, mediul privat și sfera civilă. Prin intermediul acestui proces, proiectul va realiza o radiografie a învățământului brașovean și va crea designul unui Fond de Educație pentru acordarea de microgranturi pentru diferite proiecte educaționale.

 

Proiectele eligibile au fost jurizate de către:

  • Alexandra Călin, Ofițer Operațiuni, Banca Mondială
  • Radu Puchiu, Co-founder H.appy Cities
  • Anamaria Vrabie, Director Divizia de Inovare Urbană, Centrul Cultural Clujean

 

Membrii juriului au apreciat proiectele propuse pentru a fi implementate prin intermediul Burselor și abia așteaptă să vadă cum se vor derula și ce schimbări vor aduce ele în domeniile alese.

 

Perioada de pandemie a dat naștere multor idei inovatoare pentru a face față provocărilor instituționale ale României, accentuate de această criză sanitară și economică. Bursele de Inovare Cluj acoperă nevoia stringentă de a duce mai departe o parte dintre aceste idei dar și de a veni cu soluții noi pentru creșterea rezilienției societale pentru viitoarele situații de urgență. Societatea civila și academică din Romania răspunde din nou nevoii de colaborare instituțională, iar soluțiile propuse de candidați pot deveni modele de succes atât pentru orașele României, cât și pentru alte țări. Aș dori să felicit toți participanții pentru proiectele propuse și să le urez succes în implementare! Alexandra Călin, Ofițer Operațiuni, Banca Mondială

Cred mult în ideea de inteligență colaborativă și inovarea venită dinspre public, mai ales când vine vorba despre orașe. M-am bucurat să am această confirmare văzând câte idei și proiecte interesante și de impact au venit în apelul Diviziei de Inovare Urbană Cluj Napoca. A fost o bucurie să particip în acest proces și mă bucur să văd că există astfel de inițiative de a încuraja găsirea de soluții inovative la problemele orașului. Abia aștept să le vedem implementate pentru ca și alte orașe să le folosească sau să urmeze acest exemplu. Radu Puchiu, Co-founder H.appyCities

Mă bucur că prin intermediul Burselor de Inovare Cluj am putut menține conversația deschisă despre acțiuni colaborative în contexte incerte. Toate interacțiunile pe care le-am avut în construcția BIC - de la persoane și organizații care investesc timp, resurse și viziune pentru schimbări în comunitățile lor și până la cei interesați de schimbare sistemică, mi-au adăugat încă o fișă de încredere în incredibilul capital social pe care îl avem în România . Anamaria Vrabie, Director Divizia de Inovare Urbană, Centrul Cultural Clujean

Bursele de Inovare Cluj sunt o activitate din proiectul Cluj Future of Work finanțată de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.