Acasă > Bugetare participativă în comunitatea defavorizată de la Pata Rât

Bugetare participativă în comunitatea defavorizată de la Pata Rât

aprilie 2020

În ianuarie-februarie 2020, au avut loc patru ședințe parte din procesul de bugetare participativă în comunitatea vulnerabilă de la Pata-Rât. Ședințele au fost organizate în cadrul scenariului „Munca Informală” implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și parte a proiectului „Cluj Future of Work”. Scopul celor patru ședințe a fost de a identifica nevoile prioritare, la nivelul fiecăreia dintre cele patru grupuri care formează comunitatea cunoscută sub numele generic „Pata Rât”, respectiv grupurile din Cantonului, Dallas, Coastei și Rampă. Fiecare dintre cele patru ședințe a fost organizată cu membri ai unui grup din comunitate.

Pentru pregătirea ședințelor s-a întocmit o listă prealabilă cu toate nevoile comunitare, enunțate la întrunirile anterioare din cadrul proiectului, la care s-au adăugat ideile sintetizate într-o ședință dedicată problemelor specifice persoanelor de sex feminin.

Prioritățile indicate au fost legate de asigurarea mobilității și extinderea transportului public în zonă, realizarea unei campanii de curățenie, asigurarea accesului la toalete și dușuri, îmbunătățirea condițiilor de locuit, dar și intervenții legate de sprijinirea micilor antreprenori, realizarea de start-up-uri, cursuri antreprenoriale sau de recunoaștere a abilităților.

De exemplu, în comunitatea Cantonului cea mai importantă nevoie identificată a fost instalarea de WC-uri și dușuri (20 de voturi), la fel și în comunitatea de pe Rampa (13 voturi).

Preferințele oamenilor au fost înregistrate prin vot deschis, cu posibilitatea de a vota oricâte dintre nevoile menționate, cu o eventuală rundă a doua, pentru a limita opțiunile alese la trei-patru nevoi per comunitate. Nu a fost cazul niciunei runde a doua.

Context

Scenariul „Munca Informală” a proiectului Cluj Future of Work studiază cine și de ce este privat de dreptul la muncă, iar apoi propune, într-un mod participativ, acțiuni punctuale pentru a contracara aceste neajunsuri, dar și politici publice care privesc comunitatea locală.

Subiectul îl constituie munca informală la nivelul zonei metropolitana Cluj-Napoca, cu accent pe comunitatea defavorizată  Pata Rât, un ghetou informal, situat la marginea orașului.

Principala ipoteză de lucru a acestui pachet de lucru este că atunci când comunitatea este consultată și implicată, alături de administrația publică și societatea civilă, în adoptarea unor concepte noi pe piața muncii, accesul grupurilor defavorizate la drepturi fundamentale – de exemplu, dreptul la muncă – se îmbunătățește.

Prin urmare, se caută o mai bună înțelegere a raționamentelor din spatele muncii informale în comunitățile defavorizate și se urmărește experimentarea unor soluții alternative, pentru a aduce muncitorii informali pe piața muncii legale.​

Cluj, orașul bugetării participative

Bugetare participativă a fost implementată pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cartierul Mănăștur. Potrivit mass-media, a fost primul proces de bugetare participativă derulat cu succes în țara noastră.

În anii 2015 și 2016 s-a desfășurat al doilea proiect de bugetare participativă, dedicat grupurilor informale – Com’on Cluj. Acestea au fost formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, scopul fiind de a propune proiecte pentru schimbarea comunității clujene.

În 2017, Primăria Cluj-Napoca a implementat primul proces de bugetare participativă online din România, iar de atunci acesta are loc în fiecare an.