Acasă > Ce lecții am învățat în urma proiectului Arta în Mișcare și cum creăm schimbările pe care ni le dorim în oraș?

Ce lecții am învățat în urma proiectului Arta în Mișcare și cum creăm schimbările pe care ni le dorim în oraș?

martie 2020

De ce am făcut asta

În cadrul ariei tematice Mobilitate Urbană, Divizia de Inovare Urbană a urmărit sprijinirea măsurilor care pot diminua timpul petrecut în trafic de către clujeni și îmbunătățirea navetei zilnice către școală, universitate sau birou. 

Pentru a înțelege mai bine situația actuală și condițiile de trafic, am lucrat cu diferiți parteneri din mediul academic și de afaceri pentru a dezvolta Pactul de Mobilitate. Datele colectate și cercetările efectuate ne-au arătat faptul că în 2018 doar o treime din studenți utilizau facilitatea de abonament gratuit pentru transportul în comun în Cluj-Napoca. Aceste rezultate ne-au convins să ne îndreptăm atenția spre a testa diferite metode prin care să contribuim la creșterea numărului de studenți care folosesc abonamentele gratuite și transportul public în orașul nostru. 

Ce am făcut? 

În urma recomandărilor grupului de lucru din cadrul Pactului de Mobilitate și a cercetărilor efectuate de echipa noastră și colegii din Primăria Cluj-Napoca, începând cu luna iunie 2019, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) a demarat o campanie de schimbare a cardurilor de hârtie existente cu carduri electronice pentru studenți, schimbând totodată și valabilitatea abonamentului de la lunar la anual. Iar din 1 martie 2020, studenții își pot face abonamente pentru 120 călătorii în loc de cel pe 2 linii de transport fixe. 

Pentru a conștientiza măsurile luate de CTP și Primăria Cluj-Napoca și beneficiile utilizării transportului în comun, am demarat concursul de proiecte artistice, Arta în Mișcare. Cele două echipe de artiști selectate în urma concursului au derulat apoi, pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie 2019, activități, spectacole și intervenții în diferite locații din Cluj-Napoca, dar și în mijloace de transport la ore de varf și chiar într-un autobuz parcat pe strada Mihail Kogălniceanu.

Ce am învățat? 

Pe parcursul reorganizarii și derulării proiectului, am învățat cât de importantă este puterea experimentului și faptul că rezultatele nu sunt întotdeauna exact cele la care ne așteptăm: 

  • Pentru a ne schimba comportamentul, alternativa dorită trebuie sa fie ușor accesibilă, iar perceptia noastra asupra schimbării să fie pozitivă. Oamenii aleg de obicei varianta cea mai simplă când vine vorba de deplasarea la locul de muncă, școală sau petrecerea timpului liber. De aceea este important să înțelegem care sunt impedimentele celor pe care dorim să îi încurajăm să își schimbe comportamentul.
  • Conștientizarea și promovarea beneficiilor utilizării transportului în comun merg mana în mana cu îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor oferite călătorilor. Oamenii nu pot alege opțiunea mai buna dacă nu sunt conștienți ca ea exista. 
  • Este nevoie de o bună colaborare între diverse instituții locale pentru a putea crea schimbare. Pentru a putea desfășura intervențiile propuse, am avut nevoie nu doar de aprobarea utilizării unui autobuz al Companiei de Transport Public, dar și autorizație din partea Primăriei și a Universității Babeș-Bolyai pentru locul de parcare. Și noi, dar și artiștii cu care am colaborat, am fost expuși la faptul că procesul de schimbare are nevoie de timp. 
Galerie