Cluj: Primăria și Centrul Cultural Clujean anunță dezvoltarea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei
Primarul Emil Boc a anunțat azi, 5 noiembrie, că municipiul Cluj-Napoca lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona.
Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai orașului: universități, clustere de tehnologie și afaceri, societate civilă, sector cultural. Divizia cercetează, experimentează și prototipează soluții alternative la trei categorii de provocări cheie ale orașului: mobilitate și viitorul muncii, colectând și analizând date, construind scenarii de lucru și măsurând impactul unor intervenții experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetățenilor.
“Administrația locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investițiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să țină seama în primul rând de nevoile și dorințele clujenilor, de ideile lor, de intuițiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine orașul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoștințe și capacități ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural și de afaceri și care să ofere municipalității o capacitate crescută de a ține pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece orașul. Divizia de Inovare Urbană pe care o dezvoltă Centrul Cultural Clujean va lucra îndeaproape cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primărie pentru ca în anii următori să putem transfera întregul proiect către administrația locală, într-un departament dedicat în cadrul Municipalității”
a declarat Primarul Emil Boc.
În 2018, ideea acestei divizii de inovare urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilității urbane și a obținut o finanțare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare și dezvoltare pe tema viitorului muncii.
„În domeniul mobilității urbane am reușit în acest an să susținem dezvoltarea a trei proiecte cetățenești de transformare a spațiilor din cartierele Mărăști și Mănăștur și să derulăm o primă analiză de date de mobilitate și demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spațiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraș, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opțiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraș și să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătățirea mobilității urbane”
a declarat Anamaria Vrabie, directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1.
Proiectul studiază și testează oportunitățile pentru oraș pentru a se pregăti pentru provocările de pe piața muncii, pe care le va aduce viitorul. Cluj Future of Work se concentrează în principal pe probleme culturale și sociale: care sunt locurile de muncă care pot fi dezvoltate în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.
Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.
Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanțare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și un consorțiu de alți opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanțarea a fost obținută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare și dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale și culturale specifice Clujului pentru a pregăti orașul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața muncii.
Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizație de cultură și dezvoltare urbană care reunește 70 de membri: organizații și institutuții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, organizații ale societății civile, Primăria și Consiliul Județean. Misiunea Centrului este de a contribui la transformare socială și dezvoltare urbană printr-un program cultural complex care cuprinde proiecte interdisciplinare ce adresează mai multe teme urbane majore, culturale, sociale și economice.