Acasă > Cluj Resilience Tracker – Update #3

Cluj Resilience Tracker – Update #3

mai 2020

Pe măsură ce mulți dintre noi ne obișnuim cu noua realitate din timpul pandemiei COVID-19, o atenție sporită ar trebui acordată bunăstării și siguranței noastre mintale. De fapt, o serie de cercetători argumentează de ce datele despre efectele pandemiei COVID-10 ar trebui să ia în considerare și impactul psihologic asupra populației. 

În această săptămână ne-am îndreptat atenția spre inițiativele care s-au ocupat de sănătatea mintală a oamenilor pe timp de pandemie, fie prin sprijin psihologic specializat, fie prin comunicarea corectă a informației și susținerea populației în a o gestiona.

Minte Forte este un ONG care din 2010 se ocupă de promovarea sănătății mintale prin educație, sprijin pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății mintale și activități pentru dezvoltarea psihologică. Punând accent pe prevenție și pe adresarea nevoii reale și actuale din comunitate, în starea de urgență ei și-au concentrat toată activitatea pe problemele care decurg din situația cauzată de pandemie. Programul lor „Rămâi calm” constă într-o linie de sprijin psihologic gratuit disponibilă 5 zile pe săptămână, ateliere și grupuri de sprijin online pe diverse teme precum pierderea locului de muncă și distribuirea de conținut benefic pentru menținerea echilibrului psihic în social media.

Concepto este un brand de modă din Cluj-Napoca înființat în 2013 de către două surori. În starea de urgență, propria experiență psihică și dorința de a fi aproape de clientele lor le-a determinat să inițieze proiectul „Let’s talk”. Au apelat la psihologul Antonia Mărincaș, de care le leagă o veche prietenie waldorf-istă, pentru a oferi clienților, și nu numai, consiliere psihologică gratuită, finanțată prin firma lor. După aproximativ o lună, cu câte 4 ședințe pe zi, s-a alăturat inițiativei încă un psiholog, iar Concepto își caută parteneri pentru a continua finanțarea inițiativei pe care o văd foarte utilă. De asemenea, 20% din prețul articolelor Concepto merge pentru susținerea inițiativei.

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a oferit în perioada stării de urgență un program de psihoterapie cognitiv-comportamentală pentru copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani cu probleme de anxietate și/sau depresie. Programul are o durată de 6 săptămâni și se realizează prin intermediul unei platforme online dezvoltată printr-un proiect finanțat de Ministerului Cercetării și Inovării. Efectele programului vor fi urmărite pe o perioadă de 6 luni pentru a contribui la un studiu privind eficienţa unei intervenţii psihologice interactive şi inovative, livrate prin intermediul unei platforme online, în reducerea simptomelor de anxietate şi depresie.

Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea serviciilor de sănătate din România și estul Europei. De la începutul stării de urgență au colaborat cu Ministerul Sănătății, pentru a oferi suport pe partea de comunicare a informațiilor corecte legate de răspândirea coronavirusului. Cu ajutorul unui task force compus din medici, au identificat poveștile false și întrebările cele mai importante, pentru a putea răspunde oferind dovezi științifice.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, a început o inițiativă similară pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a adresa dezinformarea și știrile false legate de Covid-19. Prin video-uri scurte, profesorul explică și răspunde la diferite dileme legate de transmiterea coronavirusului, cum ar fi purtarea corectă a măștii sau cum ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru.

Totodată, Centrul Cultural Clujean a inițiat mișcarea Artiști Împreună, în colaborare cu Observatorul Român de Sănătate. Artiști Împreună și-a propus să lucreze cu artiști în efortul de a oferi informații și conștientiza opinia publică cu privire la recomandările și regulile impuse de autorități pe perioada stării de urgență, prin intermediul artei.

Ce resurse avem pentru a ne gestiona mai bine emoțiile pe timpul pandemiei?

Specialiștii ce au fondat Atlas, o platformă prin care oamenii pot accesa consiliere online, spun că diferite studii atestă efectele negative ale carantinei asupra stării noastre mintale și emoționale și datorită știrilor false și informațiilor neclare despre coronavirus. Tot pe site-ul Atlas găsim și  câteva sfaturi despre cum putem să avem grijă de bunăstarea emoțională. 

Pentru suport în stările de anxietate prin care toți trecem în această perioadă, puteți contacta una din următoarele inițiative:

  • Atlas Help Line –  suport gratuit la numărul 031 630 2020
  • DepreHub – helpline gratuit 24/7 la numărul 0374 456 420
  • Minte Forte – linie gratuită pentru 30 de minute de calm la 0755 312 002 (L-V: 10-12, 16-18 & S:12-14)

 

 

 

Aș vrea să aflu

Scrie-ne la acest email și spune-ne despre inițiative pe care ar trebui să le documentăm, sau nelămuriri sau curiozități despre reziliență urbană și noi vom încerca să abordăm aceste subiecte în actualizările viitoare ale CRT.
Despre proiect
Proiectul Cluj Resilience Tracker (CRT) documentează modul în care organizațiile non-profit, mediul academic și cel de afaceri, și autoritățile publice locale au răspuns la situația cauzată de pandemia COVID-19, pentru a identifica schimbările necesare pe termen mediu de care comunitatea noastră are nevoie.  Mai multe despre ce ar face acest demers un succes din punctul nostru de vedere și mecanismul prin care funcționează, poți citi aici.