Cluj Resilience Tracker – Update #4
Săptămâna aceasta am discutat cu diferite inițiative clujene ce s-au orientat spre ajutorarea grupurilor vulnerabile, cum ar fi bătrânii, cei care nu se pot deplasa pentru a-și face cumpărăturile, dar și persoanele din localități izolate sau comunitatea din Pata Rât.
Conversații cu Fundația Comunitară Cluj, Direcția de Asistență Medicală și Socială Cluj, O masă caldă și Center for Peace and Violence Prevention
Fundația Comunitară Cluj a fost înființată în 2008, prin inițiativa Asociației pentru Relații Comunitare, fiind una din primele fundații comunitare în România. Fundațiile comunitare au ca scop dezvoltarea filantropiei, dar și a inițiativelor și a spiritului comunitar.
Pentru a afla mai multe detalii despre răspunsul lor la starea de urgență, am discutat cu directorul executiv al fundației, Marian Dobre. Printre altele, Fundația Comunitară Cluj și-a propus să acorde sprijin persoanelor vulnerabile și în special celor vârstnici, aflați în zona metropolitană Cluj-Napoca. Pentru a putea face acest lucru, au lansat platforma ClujHELP, prin care cei din grupurile vulnerabile, a căror sănătate ar putea fi pusă în pericol dacă s-ar deplasa la farmacie sau la medicii de familie, pot primi medicamentele de care au nevoie. Observând că o parte din acești oameni au și probleme financiare, fundația a ales să ofere, începând cu 4 mai și sprijin financiar pentru a acoperi costurile medicamentelor cu prețul de până la 150 Ron.
Fundația susține și proiectul național Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile.Donațiile strânse prin intermediul acestui fond merg la nivel local spre cei ce au nevoie de ingrijire medicală la domiciliu, familii care au dificultăți în a-și asigura hrana zilnică sau persoane fără adăpost.
Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj (DASM) oferă servicii adaptate nevoilor sociale și medicale ale comunității clujene, în special celor din grupurile vulnerabile. Olimpiu Bela Lăcătuș, șef serviciu în cadrul DASM Cluj, ne-a explicat despre tipurile de acțiuni pe care le-au luat pentru a adresa problemele apărute odată cu începerea pandemiei Covid-19.
De la începutul stării de urgență, Olimpiu s-a ocupat de identificarea nevoilor persoanelor cu risc ridicat, dar și de dezvoltarea strategiei DASM și coordonarea echipei pe partea de proiecte de dezvoltare comunitară.
S-au confruntat și cu impedimente legislative în acordarea de pachete, deoarece, pentru a le primi, beneficiarii trebuie să demonstreze nivelul venitului, care se calculează cu o lună în urmă. Din acest motiv, anumite persoane care abia și-au pierdut slujba nu pot primi pachetele de care au nevoie, deoarece figurează ca având salariul pe luna precedentă.
O masă caldă este o organizație non-guvernamentală care oferă mâncare celor ce au nevoie de hrană, în special copiilor ce vin din familii defavorizate, persoanelor fără adăpost sau celor cu venituri reduse.
Am aflat mai multe detalii despre activitatea lor de la Raimonda Boian,co-fondator al Asociației O masă caldă. Pentru a putea continua să ofere mâncare persoanelor nevoiașe pe perioada în care cantinele au fost închise, a trebuit să se adapteze și să livreze alimentele.
Pentru a putea acoperi pregătirea meselor, dar și livrările, O masa caldă lucrează cu voluntari. În cazurile în care voluntarii nu au putut acoperi toate livrările, Raimonda s-a ocupat personal de acest lucru.
Center for Peace and Violence Prevention este o organizație internațională, dedicată culturii pentru pace și respect pentru demnitatea umană, în special în regiunile de conflict și post-conflict. Charles Wratto, fondatorul și președintele organizației, ne-a oferit mai multe detalii despre acțiunile în care s-a implicat, în cadrul colaborării cu Vă ajutăm din Cluj.
Organizația a făcut parte din mai multe inițiative ale grupului Vă ajutăm din Cluj, dar a ales să se implice și în livrarea alimentelor către persoane ce locuiesc în comunități izolate, dar și către cei internați în spitale sau persoane în vârstă.
* Informațiile de mai sus sunt fragmente din interviurile acordate. Analiza integrală a informațiilor obținute din interviuri va fi disponibilă în raportul final CRT în Septembrie 2020.
Reflecții despre cum se construiește încrederea în comunitate
Măsurile luate de cei cu putere de decizie trebuie să fie bazate pe informații clare, iar în cazul pandemiei, pe dovezi științifice. David Rose și Rebecca Jarvis de la London School of Economics ne oferă 10 sfaturi prin care oamenii de știință pot aborda și câștiga încrederea factorilor de decizie, sfaturi ce pot fi luate în considerare și de către organizațiile non-guvernamentale sau membrii societății civile.
Aș vrea să aflu
Sursa foto: Raimonda Boian – Peopleoftransylvania.com, Charles Wratto – cpvp.org