Acasă > Cluj Resilience Tracker – Update #6

Cluj Resilience Tracker – Update #6

iunie 2020

În această săptămână ne-am concentrat atenția spre inițiativele care au ales să ofere susținere și încurajare medicilor prin livrări de mâncare sau cafea. 

Conversații cu JCI CLuj, Why Not Us, Espresso Studio & Blackout Brewing

Junior Chamber International (JCI) Cluj face parte dintr-o rețea de organizații la nivel global, oferind oportunități de dezvoltare tinerilor care doresc să creeze schimbări pozitive în comunitatea în care trăiesc. 

Daniel Oltean, președintele JCI Cluj, ne-a povestit despre inițiativa lor de a oferi mese medicilor și unităților medicale pe perioada stării de urgență. 

Am observat că foarte multă lume aduna bani pentru echipamente și alte materiale, dar nu am văzut inițiative care să ajute pe partea de mâncare pentru medici. Am depistat locațiile unde medicii nu au acces la cantina sau la livratori, am început o colaborare cu Take Away și, având contacte și cu restaurante, am început să livrăm mâncare. Daniel Oltean

Medicii nu au plătit pentru mese, totul fiind acoperit din resursele pe care JCI Cluj le avea deja, dar și prin diferite donații. Dar partenerii lor nu pot mereu să aloce sume mari pentru donații de genul acesta, ceea ce le poate îngreuna munca. Daniel consideră că ONG-urile ar putea acționa mai bine și mai eficient dacă primăria ar finanța astfel de proiecte din bugetul local, mai ales în situații de urgență.

Cu toate că inițiativa celor de la JCI Cluj a început pe cont propriu, pe parcurs s-au alăturat grupului Un Singur Cluj.

Asociația Why Not Us se ocupă de organizarea evenimentelor, precum Street Food Festival, iar de data aceasta am vorbit cu Călin Câmpean, care ne-a dat mai multe detalii despre implicarea lor în contextul Un Singur Cluj, colaborând și cu JCI Cluj și Banca Pentru Alimente Cluj pe partea de livrare de mâncare către personalul medical.

A fost nevoie să facem un necesar concret, dar fiind o perioadă agitată, la început era greu să dai de oameni sau să faci rost de informații exacte. Nu știam contactele de la toate spitale, nu știam unde e nevoie de mâncare, mai ales că unele instituții aveau cantină sau aveau contracte de catering. Dar după ce am aflat persoana de contact de la fiecare unitate medicală, lucrurile au început să decurgă ușor. Călin Câmpean

Și-au dat seama că anumite unități medicale, precum Serviciul de Ambulanță de pe strada Horea sau secțiile noi înființate de stomatologie, lucrau în ture continue, fără acces la cantină sau catering, de aceea aceste locații au devenit prioritare pentru ei. 

Când am început Un Singur Cluj, am văzut că se derulau deja inițiative asemănătoare de către colegii de la JCI, Banca Pentru Alimente Cluj, Vă ajutăm din Cluj, Beard Brothers sau restaurante care livrau pe cont propriu. Ne-am decis să centralizăm inițiativele și să ne coordonăm cu ceilalți, ca să nu dublăm munca. Călin Câmpean

Colaborarea dintre inițiative a funcționat foarte bine, au primit finanțări și sponsorizări din diferite surse, iar de la restaurante partenere au primit reduceri și gratuități. 

Multă lume s-a oferit să ajute. O doamnă ne-a contactat tot din dorința de a ajuta, a vrut să facă clătite la ea acasă pentru medici, dar bineînțeles că nu am putut face acest lucru. Pe de altă parte, medicii ne sunau să ne anunțe când se înființa o unitate medicală nouă, pentru a le livra și colegilor lor mâncare. Călin Câmpean

În afară de mâncare, au livrat și espressoare, capsule de cafea și cafea de specialitate la fiecare spital sau către diferite autorități implicate în această perioadă. 

Espresso Studio este o cafenea din Cluj, care pe lângă cafea și ceai de specialitate, oferă și cursuri de pictură și ceramică, dar și expoziții sau alte evenimente culturale. Ioan Sumedre Jr. , sau Sumi, ne-a povestit despre proiectul “Cafea pentru medici” și cum au ales să ofere cafea medicilor de la începutul stării de urgență.  

Instinctul de supraviețuire te face să te gândești cum să îți rezolvi întâi problemele tale. Ne-am gândit ce putem face cu cafeneaua, deoarece avem cheltuieli pentru spațiu și nu puteam să le amânăm. Dar am dorit și să ajutăm, și ne-am gândit ce știm noi să facem mai bine decât cafea și ceramică? De cafea avem nevoie în situații stresante și ne-am dorit să ajutăm medicii, ei fiind în linia întâi. Inițial am vrut să le-o oferim gratis, dar nu ar fi fost sustenabil pentru noi pe termen lung și am decis să apelăm la donații. Ioan Sumedre Jr.

Au încercat să găsească soluții pentru primirea donațiilor, din moment ce oamenii nu ar fi venit la cafenea să aducă banii și au ales să elibereze facturile online. În trei zile au strâns o sumă suficientă și de la persoane private, dar și de la firme, cât să susțină programul o perioadă mai lungă de timp. Au apelat la Beard Brothers pe partea de transport, cunoscându-i din colaborări trecute și știind că ei deja fac transporturi către spitale. Au colaborat de asemenea și cu Yume Coffee Roasters, care a considerat inițiativa de apreciat, dorind să o susțină și să se implice și ei.

Cafeaua este livrată deja preparată, pentru cei ce nu au timp să și-o prepare singuri. O rezidentă ne-a contactat foarte fericită de faptul că acum au cafea, deoarece înainte nu exista niciun loc pentru cafea în spitalul respectiv. Ioan Sumedre Jr.

Cu Espresso Studio au colaborat și cei de la Blackout Brewing, producători de bere artizanală, iar de la Adi Oros am aflat care a fost implicarea lor.

M-am inspirat de la o berărie din New York pe care o urmăresc, Other Half, care a venit cu conceptul All Together, pentru a ajuta așa numiții„essential workers”. Am decis să lansăm o nouă bere, “All Together”, iar 100% din profitul realizat în urma produsului l-am donat către Espresso Studio, fiind deja în bune relații cu ei și plăcându-ne proiectul lor Cafea pentru Medici. Adi Oros

Au colaborat și cu Hop Hooligans și Bereta, alți producători de bere, pentru a produce etichetele noii beri.

Răspunsul medicilor a fost foarte fain, primind mesaje de la ei precum “Avem cafea, avem spor”. Avem nevoie și de donații mici de genul acesta, ca medicii să știe că nu sunt singuri și că oamenilor le pasă. Adi Oros

* Informațiile de mai sus sunt fragmente din interviurile acordate. Analiza integrală a informațiilor obținute din interviuri va fi disponibilă în raportul final CRT în Septembrie 2020.

Reflecții despre cum se construiește încrederea în comunitate

Ce ne determină să avem sau nu încredere în cei din jurul nostru, și cum se dezvoltă o societate bazată pe cooperare? Vă invităm să aflați răspunsurile prin intermediul ghidului interactiv The Evolution of Trust.

 

Aș vrea să aflu

Scrie-ne la acest email și spune-ne despre inițiative pe care ar trebui să le documentăm, sau nelămuriri sau curiozități despre reziliență urbană și noi vom încerca să abordăm aceste subiecte în actualizările viitoare ale CRT.
Despre proiect
Proiectul Cluj Resilience Tracker (CRT) documentează modul în care organizațiile non-profit, mediul academic și cel de afaceri, și autoritățile publice locale au răspuns la situația cauzată de pandemia COVID-19, pentru a identifica schimbările necesare pe termen mediu de care comunitatea noastră are nevoie.  Mai multe despre ce ar face acest demers un succes din punctul nostru de vedere și mecanismul prin care funcționează, poți citi aici.
Galerie