Acasă > Clujul pregătește parteneriate transatlantice pentru inovare urbană și viitorul muncii

Clujul pregătește parteneriate transatlantice pentru inovare urbană și viitorul muncii

septembrie 2019

Divizia de Inovare din Cluj-Napoca a organizat în la începutul lunii septembrie o vizită de lucru în Statele Unite, pentru a demara sau aprofunda colaborări cu instituții internaționale de prestigiu din Boston și New York.

Printre organizațiile care au găzduit întâlniri cu reprezentanții Clujului se numără New Urban Mechanics – divizia de inovare urbană a orașului Boston, Harvard Business School, MIT REAP – acceleratorul regional pentru start-up-uri al Massachusetts Institute of Technology, laboratoarele Harvard MetaLab, MIT Create și R-Lab, UN-Habitat, precum și departamentul de tehnologie al primăriei new yorkeze.

Din delegația clujeană au făcut parte reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, ai clusterului Transilvania IT și ai Centrului Cultural Clujean, organizația care, în parteneriat cu Municipalitatea, dezvoltă Divizia de Inovare Urbană, pregătind-o pentru un transfer în Primăria Cluj-Napoca în anii următori. Costurile cu deplasarea în Statele Unite au fost acoperite integral prin finanțări oferite de Urban Innovative Actions și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Această vizită continuă procesul de schimb de bune practici și vizite reciproce, care s-au derulat între cele două orașe și au fost ocazionate de parteneriatul dintre diviziile de inovare urbană ale acestora – Mayor’s Office New Urban Mechanics (MONUM) din Boston și Divizia de Inovare Urbană (DIU) din cadrul Centrului Cultural Clujean.

Viitorul muncii și mecanisme de finanțare pentru inovarea urbană

Vizita Diviziei de Inovare Cluj-Napoca în Statele Unite a debutat cu mai multe întâlniri de lucru cu departamentul omolog din Boston – Mayor’s Office of New Urban Mechanics (Departamentul pentru Noi Mecanici Urbane) – și cu departamentele economic, cultural și de guvernanță urbană din cadrul Primăriei Boston. Agenda a mai inclus discuții cu prof. William Kerr, managerul programului Future of Work (viitorul muncii) al Harvard Business School și cu Longzhen Han și Kate Mytty, managerii programelor REAP și Create, acceleratorul regional pentru start-up-uri și, respectiv, programul de cercetare pentru muncă informală din cadrul MIT – Massachusets Institute of Technology.

„Diviziile de inovare pot sprijini autoritățile publice locale să adopte noi metode de lucru care în mod tradițional erau utilizate de centre academice și companii cu puternice departamente de cercetare-dezvoltare. În 2017 am inițiat schimbul de experiență cu divizia de inovare a orașului Boston și, începând din acest an, reușim să conectăm cercetări și organizații cheie din domeniul inovării sociale și urbane în cadrul unor prime colaborări Cluj-Boston”, a declarat Anamaria Vrabie, directorul Diviziei de Inovare Urbană Cluj-Napoca.

Programul vizitei la Boston a mai cuprins o întâlnire pe tema rolului artelor, culturii și științelor umaniste în pregătirea pentru joburilor viitorului, la care au participat mai mulți specialiști de la Harvard și MIT, precum și întrevederi cu Harvard MetaLab, Boston Society of Architects și Howlround International.

La New York delegația clujeană a fost primită de către Christopher Williams, directorul UN-Habitat, de către Paul Rothman, manager senior în departamentul pentru tehnologie și smart city din Primăria Boston și de către Justin Hendrix, managerul programelor de incubare și accelerare R-Lab și New York Media Lab. Programul a mai inclus vizite de documentare a mai multor inițiative în domeniul joburilor viitorului.

„Vizita de lucru în Statele Unite ne-a arătat că există multe bune practici pe care le putem aduce și adapta la Cluj, dar și că putem oferi, la rândul nostru, modele de bună practică altora. Ne dorim ca în perioada următoare să intensificăm colaborarea între administrație și consorțiile locale reprezentative pentru domeniile cheie ale orașului: inovarea, universitatea, cultura, tehnologia, societatea civilă”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare locală din Municipalitatea clujeană, prezent și el la întâlnirile din Boston și New York.

Prima divizie de inovare urbană din Europa de Est

Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca este un program de cercetare-dezvoltare care reunește idei, cunoaștere și resurse din societatea civilă, sectorul academic, sectorul cultural, sectorul de afaceri și administrația publică pentru a propune soluții alternative la provocările strategice ale orașului.

Temele prioritare cu care lucrează Divizia sunt mobilitatea urbană, viitorul muncii și reziliența orașelor. Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca este o inițiativă a Centrului Cultural Clujean, demarată în 2017 în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Municipalității. În 2022 Divizia de Inovare Urbană va fi transferată integral în Primăria Cluj-Napoca.

Divizia de Inovare Urbană este finanțată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și de Urban Innovative Actions, precum și de partenerii Banca Transilvania, Ursus și Evozon. Vizita de lucru a Diviziei de Inovare în Statele Unite a fost finanțată de către Urban Innovative Actions și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România