Acasă > Din martie 2020, abonamente lunare cu 120 călătorii pentru studenții clujeni

Din martie 2020, abonamente lunare cu 120 călătorii pentru studenții clujeni

februarie 2020

Începând cu luna martie 2020, abonamentele lunare pentru studenți, pe două linii de transport, vor fi înlocuite cu abonamente ce includ 120 călătorii. O călătorie va fi valabilă timp de o oră, pe un număr nelimitat de mijloace de transport public.

Pentru a beneficia de abonamentele cu 120 călătorii pe lună, studenții trebuie să urmeze cursuri de licență, master sau doctorat la zi, și să dețină unul din cele șase carduri nebancare: StudCard, ISIC Student, Euro> 26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya și City Card Student.

Această măsură a fost luată în urma analizelor efectuate de Primăria și Consiliului Local Cluj-Napoca, realizate prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și Divizia de Inovare Urbană (DIU) din cadrul Centrului Cultural Clujean (CCC), în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP)

În cadrul ariei tematice Mobilitate Urbană, Divizia de Inovare Urbană a urmărit sprijinirea măsurilor care pot diminua timpul petrecut în trafic de către clujeni, și îmbunătățirea navetei zilnice către școală, universitate sau birou. În cadrul Pactului de Mobilitate, unul dintre proiectele pilot ale Diviziei, și a diferitelor cercetări efectuate de către membrii Diviziei împreună cu colegii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, am observat faptul că doar o treime din studenți folosesc facilitatea de abonament gratuit pe două linii de transport comun în Cluj-Napoca. Ca urmare, ne-am propus să testăm metode prin care să contribuim la creșterea numărului de studenți care folosesc abonamentele gratuite.

În urma discuțiilor cu studenții și testării procesului prin care ei trec pentru a primi și utiliza abonamente, am observat anumite procese anevoioase.

Pentru a îmbunătăți experiența studenților legată de eliberarea și utilizarea abonamentelor, împreună cu CTP și Primăria Cluj-Napoca am propus ca abonamentele să poate fi reînnoite anual, iar studenții să-și poată elibera abonamente ce includ 120 călătorii lunare. Ca rezultat, începând cu luna iunie 2019, CTP a demarat o campanie de schimbare a cardurilor de hârtie existente cu carduri electronice pentru studenți, schimbând totodată și valabilitatea abonamentului de la lunar la anual. Iar din 1 martie 2020, studenții își pot elibera abonamente pentru 120 călătorii.

Mai multe detalii despre noile abonamente puteți găsi pe pagina Primăriei Cluj-Napoca.