Dotări sanitare minime – răspuns la consultările privind bugetarea participativă, parte a scenariului „Munca Informală”
Accesul la dușuri și toalete a fost identificat ca o nevoie prioritară în două dintre cele patru comunității din Pata-Rât, respectiv `Cantonului` și `Rampă`.
Persoanele din cele două zone au fost consultate în cadrul unor ședințe pe tema bugetării participative, care s-au desfășurat în ianuarie și februarie a.c., ca parte a scenariului „Munca Informală”, implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și parte a proiectului UIA – Cluj Future of Work.
În urma acestui proces, a reieșit faptul că lipsa unor dotări sanitare minime, precum dușurile, are un impact major asupra obținerii și păstrării locurilor de muncă de către persoanele din comunitate care se află în imposibilitatea de a se îngriji de igiena personală, necesară în cadrul serviciului.
Eliminarea acestui neajuns a fost indicat ca o necesitate imediată în toate cele patru comunități din Pata Rât și a fost identificată ca fiind cea mai importantă de către persoanele din `Cantonului` și din `Rampă`. În zona Cantonului exista o singură unitate sanitară, iar pentru cei din Rampă singura accesibilă se afla la o distanță de 800 m.
În acest context, a intervenit pandemia de COVID-19, care a creat o situație de urgență privind sănătatea publică, luând în considerare că Organizația Mondială a Sănătății avertizează că accesul la apă este esențial pentru protejarea populației în fața infecției.
- Pentru a răspunde la ambele provocări, prin pachetul de lucru „Muncă Informală” a proiectului UIA – Cluj Future of Work, au fost achiziționate și montate două unități mobile dotate fiecare cu: 3 boxe WC, 3 boxe duşuri, 4 lavoare independente, un boiler electric de 300L și un radiator electric. Acestea sunt amplasate pe str. Cantonului, pe terenul primăriei. Investiția a fost în valoare de 68.665,18 RON.
Despre Cluj Future of Work
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.
Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.
Galerie