Acasă > Au sosit primele echipamente pentru dotarea laboratoarelor din proiectul Cluj Future of Work

Au sosit primele echipamente pentru dotarea laboratoarelor din proiectul Cluj Future of Work

decembrie 2020

Echipamente (vezi lista) de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea au fost achiziționate în proiectul Cluj Future of Work (Cluj FoW) de către Primăria Cluj-Napoca, partener în proiect, pe baza specificațiilor tehnice întocmite de membrii din consorțiul proiectului. Laboratorul de design și testare are rolul de a da posibilitatea unor actori cu expertiză din comunitate să studieze și testeze posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Laboratoarele funcționează la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și vor fi, începând cu ianuarie 2021, un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.

Activitatea din cadrul laboratorului de design și testare este coordonată de Cluster Mobilier Transilvan (CMT), partener în proiectul Cluj Future of Work. CMT este responsabil de dezvoltarea și livrarea cursului de design de produs din cadrul programului Culturepreneurs și implementarea unui modul de automatizare în scenariul de Munca 4.0 al proiectului.

„Rolul principal al laboratorului de dezvoltare de produse este sprijinirea procesului de inovare, de la generarea conceptelor până la testarea prototipurilor. Stațiile de lucru cu software-urile aferente suportă nu numai vizualizarea ideilor, proiectarea detaliată în 2D și 3D, dar și simularea comportării produselor la diferite sarcini. Ochelarii AR, Hololens2 ajută interpretarea și imaginarea realistică a modelelor dezvoltate. Prin software-ul SimaPro vom putea face analiza ciclului de viață al ideilor dezvoltate luând în considerare criteriile sustenabilității. Echipamentele de testare instalate ne permit să examinăm prototipurile de mobilă conform standardelor românești și internaționale (EN, BIFMA) în vigoare. Stabilitatea, rezistența la sarcini statice și dinamice (impact) sau durabilitatea sunt proprietățile principale care pot fi testate. Camera de îmbătrânire artificială cu lămpi Xenon permite analiza suprafețelor finisate după o anumită expunere la condiții exterioare și / sau interioare. Bazat pe echipamentele și programele procurate, laboratorul de dezvoltare de produs este menit să ajute la dezvoltarea unor produse fezabile și competitive care satisfac nu numai cerințele clientului, dar și pe cele ale comunității” – explică dr.-ing. Levente Dénes, manager al departamentului de cercetare-dezvoltare-inovare din cluster.

Primii utilizatori ai laboratorului vor fi participanții din programul de educație antreprenorială Culturepreneurs, dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative, din prima parte a anului viitor laboratorul urmând a fi utilizat și de firmele alese în cadrul scenariului Work 4.0 din proiectul Cluj Future of Work. Activitatea din cadrul acestui scenariu a fost concepută pornind de la cercetările realizate în anul 2019 în cadrul proiectului. Acestea au arătat că, la fel ca la nivel european, și în România mai mult de jumătate dintre locurile de muncă existente în acest moment riscă să fie automatizate. Soluția identificată este de a oferi oportunități de recalificare a angajaților astfel încât ei să devină capabili să folosească tehnologia ca avantaj competitiv, respectiv pentru a concepe cu ajutorul software-ului acele procese de automatizare necesare în munca lor, să le testeze în condiții de laborator, iar apoi să le implementeze în fabricile unde sunt angajați.

„Multe industrii din România nu se apropie de potențialul lor maxim deoarece jucătorii autohtoni sunt adesea cu un pas în urmă competitorilor internaționali. În lipsa inovației, ceea ce se încearcă este să se împrumute ceea ce dezvoltă alții, dar și acest lucru se întâmplă cu întârziere și când trendurile sunt deja în schimbare. În general, producătorii sunt captivi în modele de business generate de comercianți sau de intermediari, ceea ce înseamnă că abordarea unor noi piețe este limitată.
Din fericire, tot mai mulți conștientizează că adevărată valoare adăugată vine din inovare și din cunoașterea piețelor, două domenii în care s-a investit foarte puțin în România. Pe lângă investiții, inovarea are la bază competențe dezvoltate pentru angajații din firmele producătoare, astfel încât procesele de inovare să poată fi inițiate și dezvoltate la nivel local. Demersul partenerilor reuniți în proiectul Cluj Future of Work este motivat de dorința de a dezvolta competențe în rândul angajaților din firme locale, iar Laboratorul de design și testare va fi o infrastructură deschisă și accesibilă, cu rol de a furniza competențe pentru angajații din diverse industrii, iar pentru companii va oferi avantaje competitive, respectiv capacitatea de a-și dezvolta produse și servicii propri. În plus, programele furnizate prin intermediul laboratorului vor ajuta companiile să-și automatizeze din procesele repetitive de producție și le vor oferi argumente pentru o abordare curajoasă a unor piețe globale”, punctează Ciprian Morcan, manager Cluster Mobilier Transilvan.

În cadrul proiectului Cluj Future of Work pe lângă dotarea laboratorului de design și testare vor mai fi dotate alte două laboratoare: unul pentru Automation & Machine Learning – echipat cu tehnologii de ultimă generație în IoT, robotics and automation, VR și AR, și un laborator de Producție Virtuală echipat pentru gestionarea CGI, VFX și a sunetului.

Despre Cluster Mobilier Transilvan

Cluster Mobilier Transilvan (CMT) este o structură asociativă cu 85 de entități afiliate cu statut de membru, printre care firme producătoare de mobilă, universități, instituții de cercetare, instituții publice, entități catalizatoare și de suport.

CMT a fost înființat în 2012, iar din 2017 a primit certificarea cu eticheta GOLD, cea mai înaltă recunoaștere oferită de European Secretariat for Cluster Analysis ESCA, fiind primul cluster din România care să primească această recunoaștere pentru excelență în management.

CMT promovează inovarea, spiritul antreprenorial, transferabilitatea și încrederea reciprocă, ca elemente cheie pentru creșterea competitivității. Încă de la apariție, clusterul și-a asumat misiunea de a dezvolta și consolida propriul lanț de valoare în industria mobilei și prelucrării lemnului, prin facilitarea accesului la resurse, stimularea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare și conturarea unor standarde comune.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul Urban Innovative Actions.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Municipiul Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan (Transylvanian Furniture Cluster), Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, TIFF, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD și ZAIN – Design Expressions.