
Au sosit primele echipamente pentru dotarea laboratoarelor din proiectul Cluj Future of Work

Echipamente (vezi lista) de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea au fost achiziționate în proiectul Cluj Future of Work (Cluj FoW) de către Primăria Cluj-Napoca, partener în proiect, pe baza specificațiilor tehnice întocmite de membrii din consorțiul proiectului. Laboratorul de design și testare are rolul de a da posibilitatea unor actori cu expertiză din comunitate să studieze și testeze posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Laboratoarele funcționează la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și vor fi, începând cu ianuarie 2021, un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.
Activitatea din cadrul laboratorului de design și testare este coordonată de Cluster Mobilier Transilvan (CMT), partener în proiectul Cluj Future of Work. CMT este responsabil de dezvoltarea și livrarea cursului de design de produs din cadrul programului Culturepreneurs și implementarea unui modul de automatizare în scenariul de Munca 4.0 al proiectului.



Primii utilizatori ai laboratorului vor fi participanții din programul de educație antreprenorială Culturepreneurs, dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative, din prima parte a anului viitor laboratorul urmând a fi utilizat și de firmele alese în cadrul scenariului Work 4.0 din proiectul Cluj Future of Work. Activitatea din cadrul acestui scenariu a fost concepută pornind de la cercetările realizate în anul 2019 în cadrul proiectului. Acestea au arătat că, la fel ca la nivel european, și în România mai mult de jumătate dintre locurile de muncă existente în acest moment riscă să fie automatizate. Soluția identificată este de a oferi oportunități de recalificare a angajaților astfel încât ei să devină capabili să folosească tehnologia ca avantaj competitiv, respectiv pentru a concepe cu ajutorul software-ului acele procese de automatizare necesare în munca lor, să le testeze în condiții de laborator, iar apoi să le implementeze în fabricile unde sunt angajați.


În cadrul proiectului Cluj Future of Work pe lângă dotarea laboratorului de design și testare vor mai fi dotate alte două laboratoare: unul pentru Automation & Machine Learning – echipat cu tehnologii de ultimă generație în IoT, robotics and automation, VR și AR, și un laborator de Producție Virtuală echipat pentru gestionarea CGI, VFX și a sunetului.
Despre Cluster Mobilier Transilvan
Cluster Mobilier Transilvan (CMT) este o structură asociativă cu 85 de entități afiliate cu statut de membru, printre care firme producătoare de mobilă, universități, instituții de cercetare, instituții publice, entități catalizatoare și de suport.
CMT a fost înființat în 2012, iar din 2017 a primit certificarea cu eticheta GOLD, cea mai înaltă recunoaștere oferită de European Secretariat for Cluster Analysis ESCA, fiind primul cluster din România care să primească această recunoaștere pentru excelență în management.
CMT promovează inovarea, spiritul antreprenorial, transferabilitatea și încrederea reciprocă, ca elemente cheie pentru creșterea competitivității. Încă de la apariție, clusterul și-a asumat misiunea de a dezvolta și consolida propriul lanț de valoare în industria mobilei și prelucrării lemnului, prin facilitarea accesului la resurse, stimularea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare și conturarea unor standarde comune.
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul Urban Innovative Actions.
Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Municipiul Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan (Transylvanian Furniture Cluster), Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, TIFF, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD și ZAIN – Design Expressions.