Acasă > Re-imaging Work. Mecanisme de inovare și transfer în 2020/21 în cadrul Cluj Future of Work

Re-imaging Work. Mecanisme de inovare și transfer în 2020/21 în cadrul Cluj Future of Work

noiembrie 2020

În perioada noiembrie-decembrie 2020 urmează să lansăm o serie de apeluri deschise gândite pentru grupuri țintă diverse, de la operatori culturali la antreprenori sociali, din Cluj-Napoca și din România. Dezvoltate pentru a implica persoane și organizații în afara consorțiului de 10 parteneri din cadrul proiectului Cluj Future of Work (FoW), fiecare apel abordează o altă fațetă a ariilor de acțiune FoW.

Bursele de Inovare Cluj

De la ce informații pornim?

 • Cluj Resilience Tracker – Documentarea modului în care comunitatea clujeană a răspuns la situația cauzată de pandemia COVID-19, pentru a identifica schimbările necesare pe termen mediu.
 • Urban Thinkers Campus – Atelier cu scopul de a identifica punctele comune dintre inițiativele naționale și locale care au documentat răspunsul pandemia COVID-19, și cum punem în practică lecțiile învățate.
 • Maparea răspunsului la pandemia COVID-19 – Cercetare în parteneriat cu ARC și ICF, cu scopul de a mapa rețelele de colaborare și a determinarea competențele persoanelor care au răspuns de urgență în contextul pandemiei

Ce mecanism de inovare propunem?

Bursele de Inovare Cluj susțin în 2021 aprofundarea lecțiilor învățate despre colaborarea dintre mediul public și privat în contexte incerte. Sunt parte din proiectul Cluj Future of Work care studiază și testează oportunități pentru oraș, în a se pregăti pentru cum va arăta munca și colaborarea în viitor.

Prin acest mecanism, sprijinim potențiali inovatori în a aborda cele patru arii tematice, oferindu-le oportunități de creștere a capacităților pentru intervenții strategice, schimbări de comportament și noi forme de colaborare și utilizare a resurselor.

Cui i se adresează?

Bursele de Inovare Cluj se adresează persoanelor fizice sau juridice din România, care activează în sectorul public, privat, mediul academic sau societatea civilă. Aplicanții au experiență sau sunt interesați să creeze schimbare în cadrul uneia din temele propuse: (1) achiziții bazate pe principii inovative, (2) jurnalism de soluții, (3) protocoale de colaborare și (4) protocoale open data.

Calendar

Perioada de lansare: 4.11.-10.12.2020
Apel deschis pentru proiecte: 21.12.2020-29.01.2021

re:form- program experimental de regândire a muncii în cultură

De la ce informații pornim?

 • Cercetările realizate în cadrul proiectului Cluj Future of Work pe tema muncii în sectorul cultural și creativ. (citește mai mult)
 • Atelierul Future Scenarios organizat în cadrul proiectului Cluj Future of Work, dedicat re-imaginării muncii în viitor prin explorarea principalelor provocări din jurul acestei teme și oferirea comunității mai largi idei despre ce tip de transformări ne vor contura viitorul în ceea ce privește munca.
 • Activitatea CCC prin programe de creștere a capacității sectorului cultural din Cluj, precum Academia Schimbării.

Ce mecanism de inovare propunem?

re:form este un program de facilitare și microfinanțare pentru regândirea practicilor de muncă în cultură. Acesta susține, prin sprijin financiar și consultanță specializată, organizații culturale care doresc să dezvolte și să implementeze soluții experimentale la provocările muncii în sectorul cultural.

Prin acest mecanism, suntem interesați să sprijinim procese care aspiră să depășească modelele tradiționale de dezvoltare organizațională și care țin cont de specificul sectorului cultural independent și de condițiile fragile în care își desfășoară activitatea în România.

Cui i se adresează?

Programul este adresat organizațiilor culturale independente active în Cluj-Napoca și în zona metropolitană. Instituțiile culturale publice, care îndeplinesc aceleași criterii, pot beneficia de acest program dacă proiectul propus presupune colaborarea cu sectorul independent și dezvoltarea acestuia.

Mai mult, se caută organizații care:

 • Au experiență în sectorul cultural și pot deveni exemple în comunitate, răspândind practicile inovatoare de muncă adoptate;
 • Dau dovadă de flexibilitate și sunt deschise spre a încerca, dezvolta și adopta noi practici de muncă;
 • Sunt dispuse să aloce resurse și efort colectiv în cadrul organizației pentru a iniția schimbările propuse prin proiect și au capacitatea și interesul de a integra pe termen lung în viața organizației noile practici.

Calendar

Apel deschis pentru proiecte: 21.10.2020-17.11.2021

Proiecte artistice pe tema viitorului muncii

De la ce informații pornim?

 • Cercetările realizate în cadrul proiectului Cluj Future of Work pe toate cele 3 scenarii ale proiectului (citește mai mult)
 • Atelierul Future Scenarios organizat în cadrul proiectului Cluj Future of Work, dedicat re-imaginării muncii în viitor prin explorarea principalelor provocări din jurul acestei teme și oferirea comunității mai largi idei despre ce tip de transformări ne vor contura viitorul în ceea ce privește munca;
 • Toate activitățile realizate până în prezent de către consorțiul de parteneri în cadrul proiectului Cluj Future of Work.

Ce mecanism de inovare propunem?

Activitatea urmărește diseminarea prin mijloace artistice a rezultatelor proiectului Cluj Future of Work către publicul clujean. Se dorește stimularea reflecției în rândul comunității clujene pe tema viitorului muncii prin experiențe artistice imersive și participative.

Activitatea presupune producerea și expunerea a 10 proiecte artistice, în cadrul Festivalului Cluj Future of Work, octombrie 2021, care oferă contexte imersive pentru explorare și reflecție asupra viitorului muncii comunității locale.

Cui i se adresează?

 • Comunității clujene, ca public și participant la experiențele artistice imersive oferite în cadrul expoziției.
 • Comunității artistice internaționale, ca producător a proiectelor artistice. Selecția artiștilor se va face în urma unui apel internațional deschis, pe o tematică dezvoltată pe baza cercetărilor și a altor activități din cadrul proiectului FoW.

Calendar

Apel deschis pentru proiecte: 15.01-15.02.2021

Ateliere Future Scenarios

De la ce informații pornim?

 • Cercetările realizate în cadrul proiectului Cluj Future of Work pe toate cele 3 scenarii ale proiectului (citește mai mult)

Ce mecanism de inovare propunem?

Pentru înțelegerea provocărilor muncii în viitor, organizăm o serie de 3 ateliere de prognozare dedicate celor 3 scenarii ale proiectului: munca informală, industriile culturale și creative și munca 4.0. În funcție de tema fiecărui atelier vor participa profesioniști din domeniul respectiv, experți în sociologia muncii, strategi de afaceri, artiști și designeri care, printr-un proces facilitat specific, vor identifica tendințele, descrie contextul de muncă în viitor în sectorul studiat și vor concepe și redacta scenarii ale viitorului.

Cele 3 ateliere au ca scop popularizarea utilizării tehnicilor de de prognozare (forecasting) drept modalități de raportare și de pregătire a acțiunilor și politicilor publice locale pentru provocările viitorului.

Cui i se adresează?

 • Profesioniști interesați de temele generale abordate de ateliere (munca informală, industriile culturale și creative și munca 4.0).
 • Rezultatele vor fi împărtășite publicului interesat de temele tratate în cadrul Festivalul Cluj Future of Work în octombrie 2021.
 • Procesul și tehnica de facilitare vor fi discutate public în cadrul unui webinar online la care vor participa facilitatorii atelierului și foști participanți la atelierul dedicat industriilor culturale și creative.

Calendar

 • Atelierul dedicat muncii informale va avea loc în perioada 15-30.06.2021.
 • Atelierele dedicate industriilor culturale și creative, respectiv Muncii 4.0 vor avea loc în perioada 15-31.05.2021.
  Datele exacte și procesul de înscriere la ateliere vor fi anunțate din timp, în 2021.
Culturepreneurs

De la ce informații pornim?

 • Cercetările realizate în cadrul proiectului Cluj Future of Work pe tema muncii în sectorul cultural și creativ. (citește mai mult)
 • Activitatea CCC prin programul Academia Schimbării, care are ca scop creșterea capacității sectorului cultural din Cluj și programul Culturepreneurs, din anii precedenți, de educație antreprenorială dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative

Ce mecanism de inovare propunem?

Culturepreneurs oferă noi oportunități de dezvoltare pentru antreprenori din industriile culturale și creative, deopotrivă pe partea de gestiune a propriei afaceri sau a propriului proiect și pe partea de accesare și adoptare a noilor tehnologii în procesele creative.

Proiectul susține crearea și dezvoltarea de afaceri non-sociale sau sociale în design, film, muzică, meșteșuguri, edituri și alte sectoare creative, oferind acces la spații și laboratoare de coworking, instruire și consultanță în management, tehnologie și provocări ale societății, precum și prin organizarea de oportunități de întâlnire și de networking cu părțile interesate relevante.

Cui i se adresează?

 • Antreprenorii debutanți sau avansați din sectoarele culturale și creative, cu deschidere către tehnologie și antreprenoriat, interesați să dezvolte proiecte sustenabile.
 • Participanții pot avea experiență în unul dintre domeniile culturale și creative sau în IT&C.

Calendar

Programul a fost lansat în aprilie 2020, iar acum se află în desfășurare.

Mecanismele de inovare și transfer descrise mai sus sunt cele direct coordonate și implementate de Centrul Cultural Clujean în cadrul WP4 – Re-imagining Work, în calitate de partener de implementare în cadrul proiectului Cluj Future of Work.

Proiectul studiază și testează oportunități ale orașului de a se pregăti pentru provocările de pe piața muncii pe care le va aduce viitorul. Cluj Future of Work se concentrează în principal pe probleme culturale și sociale: care sunt locurile de muncă care pot fi dezvoltate în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.