Acasă > Arta în Autobuz
Arta în Mișcare – Terapie prin Artă

Încurajarea utilizării transportului în comun prin intermediul intervențiilor artistice.

De ce am făcut asta

Conform datelor colectate prin intermediul Pactului de Mobilitate, în 2018 doar o treime din studenți utilizau facilitatea de abonament gratuit pentru transportul în comun în Cluj-Napoca. 

Am lansat concursul de proiecte Arta în Mișcare cu scopul de a testa metode de încurajare și creștere a numărului de studenți care utilizează abonamentele gratuite, și transportul în comun. Arta în Autobuz a fost unul din proiectele selectate, echipa de artiști derulând diferite activități și spectacole în octombrie și noiembrie 2019. 

Testul

Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie 2019, grupul de artiști și colaboratori din proiectul Arta în Autobuz au organizat diferite intervenții artistice pe tema transportului în comun. Evenimentele s-au desfășurat în diferite locații din Cluj-Napoca, dar și în interiorul unui autobuz parcat pe strada Mihail Kogălniceanu. Publicul țintă au fost studenții din Cluj-Napoca, artiștii dorind să creeze oportunități variate și creative de a experimenta transportul public. 

Rezultate și lecții învățate

Pentru a crea schimbare, este nevoie ca toți actorii relevanți să fie implicați.

Pentru a desfășura intervențiile propuse de către artiști, a fost nevoie de aprobarea utilizării unui autobuz al Companiei de Transport Public, dar și de autorizații din partea Primăriei Cluj-Napoca și a Universității Babeș-Bolyai pentru a utiliza câteva spații de parcare din centrul orașului. Persoanele cu care am colaborat la jurizarea proiectului din cadrul Primăriei și CTP-ului nu au fost aceleași care ofereau aprobările și autorizațiile, iar acest lucru a îngreunat procesul. 

Procesul de schimbare nu se întâmplă peste noapte. 

Arta în Autobuz se numără printre primele intervenții  artistice ce au avut loc în mijloace de transport în Cluj-Napoca. A fost și prima oară când artiștii implicați în proiect au interacționat cu angajați ai CTP-ului. Pentru a crea schimbare pe termen lung, și artiștii, dar și instituțiile publice au nevoie să înțeleagă mai bine contextul celuilalt. 

A încerca lucruri noi înseamnă și să te adaptezi pe parcurs 

Dintre cele 5 zile propuse pentru intervenții de către echipa de artiști, doar una s-a putut desfășura în autobuzul CTP, din motive legate de autorizații, Pentru a putea organiza intervențiile, echipa s-a adaptat și a găsit locații alternative. Totodată, au schimbat programul și au regândit tipul evenimentelor pentru a se adapta noilor situații. 

 

Echipa Arta în Autobuz înseamnă

Echipa implimentare: Julien Daillere, Adela Giurgiu, Bogdan Olarson, Poethree Collective, Te Doare, Maria Brudasca, Adriana Creangă, Oana Hodade, Cristian-Emanuel Opriş, Universal Pleasure Factory.

Vecini: Caroli Sebastin Ajtai, Attila Almási, Csaba Ludovic Balazs, Tibor Heltai, Andrei Kiss, Anca Moldovan, Anca Mureșan, Alexandru Varga.
Proiecte