Acasă > Proceduri simplificate pentru utilizarea transportului în comun

Proceduri simplificate pentru utilizarea transportului în comun

Ca urmare a cercetărilor în cadrul ariei tematice Mobilitate Urbană, am propus îmbunătățirea facilităților de transport public pentru studenți. 

De ce am făcut asta

În cadrul ariei tematice Mobilitate Urbană, Divizia de Inovare Urbană a urmărit sprijinirea măsurilor care pot diminua timpul petrecut în trafic de către clujeni, și îmbunătățirea navetei zilnice către școală, universitate sau birou. 

Prin intermediul Pactului de Mobilitate, unul dintre proiectele pilot ale Diviziei, și a diferitelor cercetări efectuate de către membrii Diviziei împreună cu colegii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, am observat faptul că doar o treime din studenți foloseau facilitatea de abonament gratuit pe două linii de transport comun în Cluj-Napoca în 2018. Din acest motiv ne-am propus să testăm metode prin care să contribuim la creșterea numărului de studenți care folosesc abonamentele gratuite.

Testul

În urma discuțiilor cu studenții și testării procesului prin care ei trec pentru a primi și utiliza abonamente, am observat câteva aspecte:

  • Reînnoirea lunară a abonamentului era dificilă, procesele anevoioase, iar timpul lung de așteptare la punctele de vânzare și informațiile neclare influențau decizia studenților de a-și reînnoi abonamentele.
  • Studenților nu le erau suficiente 2 linii de transport pentru a se deplasa între locuință, universitate, loc de muncă și locurile de petrecere a timpului liber. Totodată, conform Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (CTP), există studenți care la câteva luni au nevoie să schimbe liniile de transport folosite prin abonament.

Pentru a îmbunătăți experiența studenților legată de eliberarea și utilizarea abonamentelor, împreună cu CTP și Primăria Cluj-Napoca am propus ca abonamentele să poate fi reînnoite anual, iar studenții să-și poată elibera abonamente ce includ 120 călătorii lunare. 

Rezultate și lecții învățate

Schimbarea cardurilor de hârtie în carduri electronice.

Începând cu luna iunie 2019, CTP a demarat o campanie de schimbare a cardurilor de hârtie existente cu carduri electronice pentru studenți, schimbând totodată și valabilitatea abonamentului de la lunar la anual.

Abonamente cu 120 călătorii lunare.

Din luna martie 2020, abonamentele lunare pentru studenți pe două linii de transport au fost înlocuite cu abonamente ce includ 120 călătorii. O călătorie este acum  valabilă timp de o oră, pe un număr nelimitat de mijloace de transport public. Pentru a beneficia de abonamentele cu 120 călătorii pe lună, studenții trebuie să urmeze cursuri de licență, master sau doctorat la zi, și să dețină unul din cele șase carduri nebancare: StudCard, ISIC Student, Euro> 26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya și City Card Student.

Proiecte

Arta în Autobuz

Încurajarea utilizării transportului în comun prin intermediul intervențiilor artistice.