Acasă > Verde pe Canalul Morii

Despre “Verde pe Canalul Morii”

Grupul de inițiativă pentru zona Parcului Farmec- Canalul Morii a testat timp de o lună modalități prin care s-ar reduce deplasările spre centrul orașului îmbunătățind modul în care ne petrecem timpul în cartierul Mărăști.

De ce am făcut asta

O serie din călătoriile de scurtă durată cu mașina personală sunt făcute din cartierele rezidențiale ale Clujului către centru pentru petrecerea timpului liber. Am vrut să creăm cadrul prin care vecinii din zona parcului Farmec- Canalului Morii ne pot arăta cum ar utiliza spațiul comun și ar petrece mai mult timp în cartiere dacă ar avea bani, specialiști și autorizații la dispoziție. Echipa Verde pe Canalul Morii a fost selectată în urma unui apel deschis în octombrie 2017 și a lucrat la pregătirea acțiunilor de test din cartier, ce au avut loc în luna mai 2018.

Testul

În perioada martie-mai 2018 echipa Verde pe Canalul Morii a mers din ușă în ușă la vecinii din zona delimitată de Parcul Farmec, strada Gorunului și strada Scorțarilor și a documentat o serie de priorități și idei despre utilizarea zonei. Această cercetare de teren a fost apoi utilizată drept o temă de proiectare pentru studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN pentru a gândi intervențiile care au fost amplasate timp de 1 lună în spațiul public.

Intervențiile care au fost testate în luna mai 2018 au urmărit:

  • Creșterea pretextelor de socializare
  • Implicarea în acțiuni simbolice de întreținere a spațiului comun
  • Regândirea infrastructurii deja existente în acord cu nevoile vecinilor

Rezultate și lecții învățate

Dacă spațiile sunt gândite împreună cu cei ce urmează să le folosească, funcționează.

Au fost construite temporar două intervenții principale: un pod mai accesibil decât cel existent, care să permită traversarea pârâului Canalul Morii spre Parcul Farmec cu cărucioare, biciclete, skateboard-uri, biciclete și un spațiu pentru joacă cu bănci, mese și flori.

Ambele intervenții au fost imediat utilizate de către vecini, în prima zi de inaugurare a lor venind peste 700 de persoane. Evenimentul de inaugurare a avut loc în data de 6 mai 2018 și a inclus teatru de păpuși pentru copii, boardgames, picnic și proiecție de film în aer liber.

Gesturile mici contează.

Am testat ce se întâmplă cu intervențiile construite dacă le lăsăm în spațiul public timp de o lună. Un vecin a venit în fiecare săptămână să ude florile, altul a ajutat la mici lucrări de mentenanță (bătut cuie), altul a făcut poze de pe balcon despre diverșii utilizatori, câțiva vecini s-au plâns de zgomotul făcut acum de copiii care au început să joace în acest loc nou. Nici una din intervenții nu a fost vandalizată.

Noutatea înseamnă și reticență.

Așa cum era prevăzut în proiect, după perioada de test de o lună din spațiul public, grupul de inițiativă a demontat cele două intervenții temporare, fapt ce a creat confuzie în rândul comunității mai largi. Câțiva vecini s-au mobilizat în a strânge semnături de susținere pentru inițiativă, alții au considerat că în urma plângerilor făcute de ei împotriva zgomotului au fost luate măsuri de către autoritatea locală. Am învățat că trebuie să comunicăm mai bine și să ne pregătim și pentru scenarii în care de la etapa de experiment se poate ajunge direct la o soluție pe termen mai lung.

Temporar către permanent.

Grupul de inițiativă a organizat informațiile aflate în perioada pregătirii și implementării intervențiilor într-un raport pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Raportul va putea fi folosit de către municipalitate în redactarea temei de proiectare sau a altor documentații tehnice atunci când vor începe să regândească zona Canalului Morii. Am învățat că pentru menținerea unui interes viu asupra redezvoltării zonei în acord cu nevoile vecinilor este necesar să fie acțiuni repetate de utilizare temporară a spațiului în spiritul evenimentului de lansare, iar grupul de inițiativă să crească constant cu mai mulți vecini direct implicați.

Echipa Verde pe Canalul Morii înseamnă

Echipa inițiatori: Larisa Bucatariu, Iunia Buricescu, Ana-Maria Cosma, Anda Gheorghe, Edith Heczei, Alexandra Lucaci, Miruna Moldovan.

Vecini: Caroli Sebastin Ajtai, Attila Almási, Csaba Ludovic Balazs, Tibor Heltai, Andrei Kiss, Anca Moldovan, Anca Mureșan, Alexandru Varga.

Colaboratori specialități: Tiberiu Ciolacu, Dana Iacoban, Benjamin Kohl, Cristina Labo, Dorin Man, Adriana Măgerușan, Marius Cătălin Moga, Ovidiu Rusu, Mihai Stănuș, Ioana Suceava, Alin Tănasă.

Voluntari: Ioana Afloarei, Valentin Anghelescu, Andreea Bunea, Maria-Cristina Buiga, Daniel Cioara, Ramona Doleanu, Andreea Drăguș, Andrei Faunescu, Adrian Ganea, Dadu Ghejan, Andra Gabriela Hrenciuc, Daniela Hopîrtean, Georgiana Jiman, Spiro Koça, Ella Kinzel, Rodica Luchian,Andreea Manoilă, Paula Marcău, Marina Melenti, Marina Mironica, Juliette Le Morzadec, Cezar Moldovan, David Mutnean, Anca Laura Nistor, Joanna Olivera, Lucas Pérez Herrera, Andrei Pop, Cristina Stanciu, Radu Stoica, Ana-Maria Timiș, Robert Vasiluț, Ioana Vlad.

Proiecte

Arta în Autobuz

Încurajarea utilizării transportului în comun prin intermediul intervențiilor artistice.