
re:form focus – Create.Act.Enjoy

În contextul unui an marcat de pandemie, programul re:form propune o regândire a muncii în sectorul cultural românesc, spre o mai bună gestiune a provocărilor cu care acesta se confruntă. În cadrul ediției pilot, cinci organizații din Cluj-Napoca trec printr-un proces care le permite să exploreze noi posibile moduri de organizare a muncii, să aducă îmbunătățiri în dinamica echipelor lor și să găsească soluții pe termen mediu și lung pentru depășirea obstacolelor.
Dincolo de impactul resimțit la nivel general, am încercat să punem în valoare specificul fiecărei organizații, să urmărim parcursul individual al acestora, nevoile și încercările care marchează traseul lor în peisajul cultural local și național. În sprijinul acestui proces, am povestit cu membrii echipelor participante despre ultimul an, despre dificultățile întâmpinate și descoperirile realizate cu ajutorul programului re:form.
ASOCIAȚIA CREATE.ACT.ENJOY
Create.Act.Enjoy activează în Cluj-Napoca din 2013 și, dacă la început profilul său înclina mai mult înspre o direcție cultural-artistică, treptat aceasta și-a conturat personalitatea în jurul proiectelor sociale și educaționale care au puterea să influențeze dinamica unei comunități în profunzime. Racordată la tendințele culturale contemporane, asociația are un program complex de activități precum: atelierele de educație non-formală, intervenții socio-culturale, interpretare artistică,
creație artistică, terapie prin artă, producție cinematografică și video – toate având ca scop dezvoltarea educației non-formale în rândul tinerilor, dezvoltarea conceptului de stare de bine (well-being) dobândit prin interacțiunea directă cu arta și căutarea unei definiții a ceea ce înseamnă implicarea activă a artistului în viața socială a comunității din care face parte.
Având peste opt ani de activitate, Create.Act.Enjoy a căutat întotdeauna să mențină o legătură strânsă cu comunitatea în jurul căreia s-a format sau pe care a construit-o în timp, împărtășind aceleași convingeri și implicându-se direct în ameliorarea problemelor specifice, abordate prin intermediul proiectelor implementate. Intervenția socio-culturală „Terapie prin artă” (2012, 2014-2020), realizată în parteneriat cu spitalele din Cluj-Napoca și din țară, a devenit cea mai amplă acţiune de gen din România. Acestui proiect i se alătură și „Case de Poveste”, care își propune să apropie publicul de casele memoriale din Cluj-Napoca și să transforme ideea de muzeu într-o călătorie, într-o întâlnire interactivă al cărei scop este învățarea.

1. Ce provocări a adus pandemia și cum a schimbat aceasta dinamica activității voastre?
Principala provocare a fost cea legată de imposibilitatea de-a realiza evenimente cu public, așa cum le știam. La momentul respectiv, păreau doar două variante mari și late: să ne oprim total activitatea sau să adaptăm și să transformăm. Am ales-o pe cea de-a doua, sprijinindu-ne pe gândul că o societate aflată în criză, are nevoie de artă cu atât mai mult acum, în special în felul în care noi o practicăm la Create.Act.Enjoy – pentru și cu implicarea directă a comunității.
Ca echipă, pandemia ne-a adus mai aproape unul de celălalt. Am învățat să ne ascultăm mai mult, să ne analizăm munca mai obiectiv, să ne dăm seama care ne sunt limitele și să acceptăm faptul că nu putem avea control absolut asupra tuturor lucrurilor.
În același timp, ne-a obosit destul de tare. Toată munca depusă s-a resimțit ca fiind de două-trei ori mai epuizantă (dintr-o dată erau mult mai multe lucruri la care trebuia să fii atent sau pe care trebuia să le faci altfel). Iar faptul că sectorul cultural independent (în special ONG-urile culturale) nu a fost sprijinit de către autorități în niciun fel pentru a trece un pic mai ușor peste ultimul an jumătate, a adus și mai multă epuizare și dezamăgire.
Acum, în plin proces de revenire la „normalitate”, încercăm să turăm motoarele la maxim. Sperăm să mai avem și energie pentru asta.
2. Care sunt lucrurile pe care le-ați descoperit despre echipa voastră până acum, prin intermediul programului re:form?
Am descoperit că ne place să-i învățăm pe alții ceea ce știm. Una dintre activitățile re:form a presupus recrutarea și instruirea de voluntari la Create, pe mai multe departamente – management, comunicare, artistic, foto-video. Fiecare dintre membrii Create a avut câte o grupă de „învățăcei” cu care a petrecut timp.
Programul este și un bun reminder pentru a fi mai atenți cu epuizarea și burnout-ul. Când nu ai un program fix, e tentant să lucrezi de multe ori „peste program”, însă prin re:form ne-am ales să avem mai multă grijă de starea noastră atunci când ne raportăm la muncă.
3. Ce lucruri plănuiți să îmbunătățiți prin intermediul programului re:form?
Ne dorim să simplificăm procesele de lucru care nu țin de partea artistică și să reușim să le armonizăm cu activitățile creative. De asemenea, ne dorim să aducem energie proaspătă în echipă prin cooptarea de membri noi.
4. Ce așteptări aveți pentru organizația voastră în perioada viitoare, după un an atât de greu?
E greu de spus. 2021 se resimte ca fiind mult mai greu decât 2020, cel puțin financiar. Și asta ne ține pe loc destul de mult. Faptul că obținem finanțări din ce în ce mai greu înseamnă stagnare atât pentru ideile noi pe care am vrea să le punem în practică, cât și pentru artiștii sau beneficiarii noștri.
Cel mai mult, cred că ne dorim să nu ne pierdem energia și entuziasmul.
re:form este o activitate din proiectul Cluj Future of Work finanțată de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.
Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.