Acasă > re:form focus – Magic Puppet

re:form focus – Magic Puppet

iulie 2021

În contextul unui an marcat de pandemie, programul re:form propune o regândire a muncii în sectorul cultural românesc, spre o mai bună gestiune a provocărilor cu care acesta se confruntă. În cadrul ediției pilot, cinci organizații din Cluj-Napoca trec printr-un proces care le permite să exploreze noi posibile moduri de organizare a muncii, să aducă îmbunătățiri în dinamica echipelor lor și să găsească soluții pe termen mediu și lung pentru depășirea obstacolelor. 

Dincolo de impactul resimțit la nivel general, am încercat să punem în valoare specificul fiecărei organizații, să urmărim parcursul individual al acestora, nevoile și încercările care marchează traseul lor în peisajul cultural local și național. În sprijinul acestui proces, am povestit cu membrii echipelor participante despre ultimul an, despre dificultățile întâmpinate și descoperirile realizate cu ajutorul programului re:form.

ASOCIAȚIA MAGIC PUPPET 

Magic Puppet este o organizație nonprofit care își dorește să promoveze arta păpușeriei și a magiei scenice. Principalele activități includ crearea de spectacole educative pentru copii și realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri aflați atât în zona urbană, cât și în mediul rural sau defavorizat. 

De-a lungul timpului, echipa a avut grijă să inițieze proiecte care pot ajunge cât mai ușor la publicul său țintă, motiv pentru care repertoriul include activități adaptabile diferitor spații, de la cele clasice, la cele mai neconvenționale. Spectacolele și atelierele susținute au un puternic caracter educațional și interactiv, arta scenică devenind, astfel, un bun instrument de învățare și dezvoltare atât pentru copii și părinții lor, cât și pentru tineri. 

În pandemie, activitatea asociației a suferit diferite schimbări, una dintre cele mai semnificative fiind mutarea în spațiul online și, deci, regândirea relației cu publicul țintă și a strategiei. 

1. Ce provocări a adus pandemia și cum a schimbat aceasta dinamica activității voastre?

Până înainte de pandemie puteam vorbi de o evoluție a organizației ca număr de evenimente, resurse umane și financiare implicate, dezvoltare pluridisciplinară s.a. Odată cu pandemia însă totul a luat o turnură completă. Ne-au fost anulate sute de evenimente, iar mulți dintre membrii echipei au fost nevoiți să își găsească job-uri alternative. Această stopare completă a activităților ne-a determinat să căutăm alte metode de a funcționa.

Astfel am organizat peste 50 de evenimente online(care din păcate nu au oferit niciun sprijin financiar) și am început repetițiile pentru 5 noi producții, care au fost oprite din lipsa fondurilor. Pe de altă parte am profitat de această perioadă pentru a întoarce oglinda spre modul de funcționare a organizației, urmând cursuri de management cultural și planificând

ședințe cu membrii echipei. Totodată ne-am axat pe scrierea de proiecte, ca singura sursa financiară ce nu depindea de public și într-o oarecare măsură de restricțiile autorităților.

2. Care sunt lucrurile pe care le-ați descoperit despre echipa voastră până acum, prin intermediul programului re:form?

La o lună de la începerea programului nu putem să vorbim despre descoperiri propriu-zise, ci mai degrabă despre o începere a traseului descoperirilor. Avem, clar, mai multe tool-uri de identificare a priorităților membrilor echipei, însă pentru a putea vorbi despre o descoperire acestea ar trebui testate. Ceea ce a devenit clar e nevoia de a implica și alte persoane, în acest sens am organizat un call de voluntari care e în plină desfășurare.

3. Ce lucruri plănuiți să îmbunătățiți prin intermediul programului re:form?

Ne propunem îmbunătățiri pe mai multe planuri. Legat de echipă ne dorim să stabilim ședințe lunare și metode de lucru care să eficientizeze organizarea/modul de lucru în cadrul unui eveniment/sarcini, dar și o clarificare a rolurilor. În ce privește calitatea materialelor video/online, am achiziționat aparatură audio și foto-video pentru a putea îmbunătăți vizibil aceste aspecte. Un alt plan e cel legat de comunitatea din jurul organizației și a spațiului pe care vrem să o dezvoltăm, aici referindu-ne atât la membrii implicați (artiști,voluntari), cât și la publicul participant la evenimente.

4. Ce așteptări aveți pentru organizația voastră în perioada viitoare, după un an atât de greu?

Ne dorim să reușim să ne organizăm mai bine, să facem planuri mult mai realiste în care să fie implicați toți membrii organizației, iar cel mai important să ne adaptăm la noua realitate într-un mod în care să acopere măcar jumătate din nivelul de muncă dinainte de pandemie. 

re:form este o activitate din proiectul Cluj Future of Work finanțată de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.   

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.