Acasă > re:form focus – Reactor de creație și experiment

re:form focus – Reactor de creație și experiment

iunie 2021

În contextul unui an marcat de pandemie, programul re:form propune o regândire a muncii în sectorul cultural românesc, spre o mai bună gestiune a provocărilor cu care acesta se confruntă. În cadrul ediției pilot, cinci organizații din Cluj-Napoca trec printr-un proces care le permite să exploreze noi posibile moduri de organizare a muncii, să aducă îmbunătățiri în dinamica echipelor lor și să găsească soluții pe termen mediu și lung pentru depășirea obstacolelor. 

Dincolo de impactul resimțit la nivel general, am încercat să punem în valoare specificul fiecărei organizații, să urmărim parcursul individual al acestora, nevoile și încercările care marchează traseul lor în peisajul cultural local și național. În sprijinul acestui proces, am povestit cu membrii echipelor participante despre ultimul an, despre dificultățile întâmpinate și descoperirile realizate cu ajutorul programului re:form.

REACTOR de creație și experiment 

Având deja șapte ani de activitate intensă, Reactor este una dintre organizațiile reper la nivel național. Încă de la început, aceasta s-a poziționat ca un spațiu deschis explorării, un laborator ale cărui producții se adresează multiplelor categorii de public. Prin programul său, asociația își propune să contribuie activ la dezvoltarea culturii independente în România, să susţină şi să contribuie la dezvoltarea activităţii artiştilor tineri sau debutanți, și să faciliteze relațiile între arta independentă şi instituţiile de stat. 

Pe lângă proiectele performative integrate în stagiune, Reactor a inițiat alte două proiecte de sine stătătoare, care le oferă tinerilor artiști – dramaturgi, scenografi, regizori, actori – sprijin pentru desfășurarea și consolidarea proiectelor lor. Acestea sunt Drama 5 – rezidențe de scriere dramaturgică și FRESH START – rezidențe de creație.

1. Ce provocări a adus pandemia și cum a schimbat aceasta dinamica activității voastre?

Cred că pandemia a șters linia aia fină în care simțeam că avem stabilitate și predictibilitate. A adus în aer întrebarea oare mai suntem relevanți și pentru cine? Am înțeles că sunt lucruri care nu depind doar de noi și am căutat să ne adaptăm (nu spun nimic nou).

Am învățat să ajustăm lucrurile din mers. La un moment dat a fost și o pauză în care ne-am spus că după această perioadă e foarte important să aducem o schimbare în dinamica noastră de funcționare. Am încercat să propunem proiecte în zone mai puțin confortabile. Asta înseamnă că am lucrat cu o doză mai mare de nesiguranță.

A fost anul grupurilor de lucru și al marilor soluții lansate doar la televizor. Am înțeles că subiectele  incomode pot fi băgate ușor sub preș, nu poți mișca autoritatea. Și nici colectivul nu prea mișcă în fața autorității când principala sursă de finanțare e la mâna ei. 

Solidaritatea funcționează doar în momentul în care simt că e posibil să mă afecteze și pe mine problema ta. Deci pandemia a adus și multe dezamăgiri. Cel mai mult au avut de suferit artiștii. Munca în acest sector implică foarte multă exploatare și autoexploatare. Și revenirea din păcate nu va însemna nimic altceva. Dar cred că acum ne cunoaștem mai bine limitele. Astea sunt lucruri pe care le-am descoperit în pandemie. Lucruri care sper că vor schimba dinamica activității noastre.

2. Care sunt lucrurile pe care le-ați descoperit despre echipa voastră până acum, prin intermediul programului re:form? 

Am descoperit că planul de acasă poate să nu aibă nici o legătură cu realitatea și că trebuie să rămâi mereu flexibil și gata să îți adaptezi planurile la ce se întâmplă în jurul tău. 

La Reactor lucrează mulți oameni, așa că nu există propriu-zis o singură echipă, ci diferite echipe, în funcție de proiect și de atribuții. Dacă mă gândesc la echipa administrativă, ce am descoperit e că echilibrul la care am ajuns după șapte ani e unul prețios, care trebuie protejat. Și că trebuie discutat despre aspectele pozitive la fel ca și despre cele negative, pentru a menține o perspectivă justă asupra realității. Dacă mă gândesc la echipa noastră ca la totalitatea oamenilor de la Reactor, cea mai bună „lecție” pe care mi-o iau este că nu poți să forțezi nimic, nu poți să aplici scheme matematice pe oameni, ci e mult mai bine pentru toată lumea dacă lași lucrurile să evolueze organic. Ceea ce poți să faci e să îndrepți lucrurile într-o anumită direcție și să ajuți evoluția asta prin diferite acțiuni, dar e bine cred să ai de la început așteptări realiste și răbdare.

Ce am descoperit despre echipa mare e că toată lumea are intenții bune, vrea să fie implicată și are nevoie să i se dea încredere. Încrederea cred că e cuvântul cheie, e greu de dat cu totul, pentru că te pune într-o situație vulnerabilă, dar nu poți să funcționezi într-o echipă fără să fii convins că ai încrederea colegilor tăi.

Am mai descoperit că toate suișurile și coborâșurile prin care am trecut până acum și la care ne-am adaptat din mers sunt destul de standard și că sunt procese normale de stabilizare a unei dinamici de lucru într-un grup. Cred că am primit câteva instrumente utile pentru a conștientiza mai bine etapa în care suntem și cum putem trece mai ușor peste probleme. 

3. Ce lucruri plănuiți să îmbunătățiți prin intermediul programului re:form?

Principalul lucru pe care vrem să-l îmbunătățim este modul de funcționare, astfel încât să ajungem la mult râvnita sustenabilitate. Prin asta înțelegem că vrem să continuăm să existăm și să ne dezvoltăm fără să ne epuizăm resursele. Resursele fiind, în principiu, cele umane – resurse de energie, de răbdare, de putere și creativitate. Am încercat să găsim soluții și să testăm modele de funcționare și plănuim să facem asta în continuare până găsim combinația optimă (dacă există așa ceva). Asta înseamnă schimbări în modul de lucru al organizației, în tipul de proiecte pe care le dezvoltăm, în modul de funcționare al echipei, în tipurile de finanțare. 

4. Ce așteptări aveți pentru organizația voastră în perioada viitoare, după un an atât de greu? 

Cred că revenirea la activitatea cu publicul o să aibă în continuare un caracter destul de imprevizibil, deoarece încă se resimt tulburările ultimului an. Mă aștept ca echipa să mai fie încă precaută, atentă la dezechilibre. Poate abia peste încă un an (de liniște și stabilitate) o să putem reveni la un confort emoțional vizavi de munca noastră, încât să simțim că suntem în afara pericolului și să ne bucurăm că am reușit să trecem greul.

După ce stabilizăm partea de bază a activității noastre, cea de stagiune și repertoriu, probabil că o să revenim treptat asupra celorlalte lucruri care au rămas suspendate (relațiile internaționale, sistemul de lucru cu voluntarii, dezvoltarea publicului, promovarea brandului etc), păstrând ceva din optica nouă dobândită în această perioadă. 

Mă aștept să fim mai răbdători, mai atenți la noi și la ritmul de lucru și să protejăm calitatea unor experiențe, în detrimentul cantității. 

Cred că perioada asta a consolidat anumite relații și a clarificat lucruri precum părțile bune și părțile rele ale organizației. E posibil ca acum să avem o imagine mai clară despre cine suntem, cum funcționăm, ce avem în comun și ce ne ține împreună. Și mă aștept ca asta să fie înspre binele organizației.

re:form este o activitate din proiectul Cluj Future of Work finanțată de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.   

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.