Acasă > ReImagining Work: Cum va arăta viitorul muncii în 20 de ani?

ReImagining Work: Cum va arăta viitorul muncii în 20 de ani?

noiembrie 2019

Cum se va schimba modul în care lucrăm în următorii 20 de ani? 

Aceasta a fost tema abordată în cadrul atelierului ReImagining Work: Future Scenarios Workshop, care a avut loc timp de două zile la Cluj-Napoca, la sfârșitul lunii octombrie 2019. Artiști, designeri, studenți de la arte, antreprenori culturali și educaționali, precum și reprezentanți ai organizațiilor partenere ale proiectului „Cluj Future of Work” s-au întâlnit pentru a explora posibile scenarii care vor reflecta modul în care se va transforma munca în viitor, concentrându-se asupra domeniilor și activităților culturale. 

Acest atelier este primul dintre cele patru ateliere de scenarii de viitor din cadrul proiectului „Cluj Future of Work”. Proiectul studiază și testează metode prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața muncii, acordând o atenție deosebită aspectelor culturale și sociale. 

Rezultatele atelierelor vor influența diferite scenarii, contribuind la activitățile celor trei module principale ale proiectului „Cluj Future of Work”, dar și la dezvoltarea programelor și a acțiunilor-pilot. Rezultatele atelierului vor servi totodată ca inspirație pentru realizarea unor opere de artă care vor fi expuse în cadrul expoziției finale a proiectului, prin care vizitatorii vor putea experimenta posibilele scenarii ale viitorului muncii.

Ce sunt scenariile de viitor?

Scenariile de viitor sunt un concept folosit pentru a ne imagina viitorul, adaptat după o abordare bazată pe scenarii, descrisă de Peter Schwartz în cartea sa „The Art of the Long View: Planning for the Future in an Uncertain World”. Acest concept analizează tendințele actuale pentru a imagina și a co-crea posibile metode de dezvoltare și organizare a societății în viitor.

În cadrul proiectului „Cluj Future of Work”, am invitat colectivul Time’s Up să faciliteze o serie de ateliere de scenarii de viitor. Atelierele au fost dezvoltate si facilitate de Tina Auer și Tim Boykett din Time’s Up, o asociație culturală cu sediul în Linz, Austria. Am ales să lucrăm cu Time’s Up datorită experienței lor vaste în explorarea diverselor subiecte folosind instrumente din artă și design, știință, sociologie sau studii culturale. Conceptul de scenarii de viitor face parte dintr-un proiect mai mare al asociației, și anume „ReImagining Work” (Reimaginarea muncii), reprezentând o componentă a unui proiect de cercetare bazat pe artă de la Institutul de Proiectare Industrială din cadrul Universității de Arte Aplicate din Viena, în colaborare cu asociația „Time’s Up”.

Obiectivele atelierului au fost:

  • Înțelegerea și partajarea cunoștințelor cu privire la modul în care se vor transforma procesele, relațiile și structurile de lucru;
  • Conștientizarea transformărilor cu privire la piața muncii;
  • Stimularea imaginației și dezvoltarea unor idei care să ilustreze posibile scenarii ale viitorului muncii;
  • Crearea unui cadru de reflecție asupra perspectivelor individuale și colective privind munca. 

 

Ce s-a întâmplat în timpul atelierului? 

Între 30 și 31 octombrie 2019, Tina și Tim au ghidat participanții atelierului pentru a identifica dinamica și provocările actuale ale muncii, dar și pentru a explora transformările care vor reorganiza și reinventa munca în viitor. 

Primul pas a fost identificarea tendințelor actuale de muncă, concentrându-ne pe activități și domenii culturale. Varietatea formelor de angajare, educația, transdisciplinaritatea și lipsa competențelor, schimbările climatice, gestionarea deșeurilor și a resurselor, precum și sănătatea mintală, au fost identificate ca fiind factori determinanți care au un impact asupra muncii în momentul de față și în viitor. Printre acestea, participanții au considerat că principalele probleme critice care trebuie luate în considerare pentru dezvoltarea scenariilor de viitor sunt schimbările climatice și educația. Ulterior, participanții și-au imaginat împreună cele patru posibilități diferite cu privire la modul în care vor arăta în viitor societatea, locurile de muncă și munca:

  • „Global Bubble Wizard”, o lume în care vor supraviețui doar cei mai inteligenți membrii ai societății, care se vor confrunta cu consecințele schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a unui mediu degradat. 
  • „AquaTech”, o lume în care elita, cea mai educată clasă a societății este cea avantajată, având controlul asupra claselor inferioare și în care disciplina de mediu este aplicată strict în cazul gestionării deșeurilor și a restricționării consumului. 
  • „The Garden of Eden”, un scenariu conform căruia oamenii au fost capabili să depășească catastrofele climatice, au învățat din propriile greșeli și lucrează împreună și în mod transdisciplinar pentru conservarea și ocrotirea mediului. Munca efectuată de roboți le permite oamenilor să desfășoare orice activitate profesională dorită.
  • „Paranoid Android”, în care mediul și democrația s-au prăbușit, iar societatea este guvernată de inteligența artificială și de soluțiile tehnice. Un sistem de caste definește societatea și munca. 

În ciuda faptului că sunt foarte diferite și variate, cele patru scenarii ne-au oferit mai multe perspective:

  • Nu putem ignora faptul că urgențele legate de mediu și cele de aspect social afectează și vor afecta nu numai viitorul muncii, ci și viitorul întregii umanități.
  • Îngrădirea educației, precum și specializarea competențelor aduce beneficii unei anumite categorii privilegiate de cetățeni, în timp ce colaborarea și transdisciplinaritatea au potențialul de a crea mai multă justiție socială, siguranță la locul de muncă și incluziune a unui număr mai mare de membri ai societății. 
  • Munca este în continuă schimbare, odată cu numărul de ore sau de zile pe săptămână pe care le petrecem la muncă, cu tipurile de activități profesionale pe care le desfășurăm, cu modul în care măsurăm productivitatea și impactul muncii, dar și cu modul în care sunt organizate modelele economice. 
  • Sănătatea mintală este un aspect esențial care trebuie luat în considerare, deoarece lumea și munca pe care o efectuăm devin din ce în ce mai complexe și mai nesigure. Din acest motiv, va trebui să acordăm o atenție deosebită propriilor medii profesionale, modului în care abordăm relațiile interumane și cum ne dezvoltăm profesional.

 

Ce urmează? 

Centrul Cultural Clujean a decis să organizeze, în total, 4 ateliere de scenarii de viitor. Pe lângă acest prim atelier, în 2020 intenționăm să organizăm următoarele 3 ateliere, care vor aborda teme precum: 1. Munca 4.0. Vin roboții?, 2. Viitorii antreprenori culturali. Industrii culturale și creative și 3. Munca informală. 

Apelul pentru lucrările de artă inspirate din scenariile create pe parcursul atelierelor vor fi lansate la jumătatea anului 2020 și se vor încheia în 2021 printr-o expoziție finală, care va determina vizitatorii să reflecteze asupra modului în care viața lor va putea fi influențată de deciziile actuale și de progresele sociale, politice și tehnologice.

Galerie