Transfer de cunoștințe și schimb de experiență între orașele UIA – Cluj-Napoca și Barcelona
În iunie 2019, după ce proiectul „Cluj Future of Work” a demarat, reprezentanții orașelor Cluj-Napoca și Barcelona s-au întâlnit cu scopul de a face schimb de cunoștințe și de a consolida relația dintre orașele care fac parte din programul „Urban Innovative Actions”. Colegii din Barcelona și-au împărtășit experiențele dobândite în urma implementării proiectului „B-MINCOME”, inspirând echipa „Cluj Future of Work” să includă anumite lecții învățate în propria lor strategie.
Contextul schimbului de experiențe
Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care a primit, prin programul „Urban Innovative Actions”, o finanțare de la Comisia Europeană pentru proiectul „Cluj Future of Work”. Programul „Urban Innovative Actions” al Comisiei Europene finanțează orașe europene pentru a testa soluții noi la problemele strategice actuale, precum locurile de muncă și competențele, mobilitatea și sărăcia în mediul urban sau tranziția în domeniul energiei.
Proiectul „Cluj Future of Work” se concentrează pe locuri de muncă și competențe, având ca scop explorarea diferitelor modalități prin care orașul poate să se pregătească pentru viitoarele provocări pe care le va impune piața muncii. Întrucât una dintre activitățile principale ale proiectului este de a aborda schimbările necesare pentru categoriile sociale excluse în prezent de pe piața muncii, i-am invitat pe colegii noștri din proiectul „B-Mincome” din Barcelona să împărtășească cu noi experiențele și rezultatele lor. Proiectul „B-MINCOME” s-a concentrat pe efectul punerii în aplicare a unui venit minim garantat și a politicilor sociale active în vederea atenuării sărăciei și a creșterii incluziunii persoanelor din comunități defavorizate. Acest proiect este unul deosebit datorită abordării sale care presupune utilizarea unui amestec de politici pasive și active cu scopul de a crește oportunitățile disponibile pentru grupurile vulnerabile. Metodele pasive aplicate au fost definite prin asigurarea unui venit minim garantat pentru fiecare familie care a luat parte la experiment, ținând seama de costurile, nevoile și numărul membrilor familiei. Politicile active au cuprins programe pentru educație și antreprenoriat, participarea în cadrul proiectelor și activităților comunitare și beneficii acordate celor ce puteau oferi în chirie o cameră din interiorul locuințelor lor.
Rezultatele principale
Două zile, între 13 și 14 iunie 2019, la care au participat reprezentanți ai echipei de co-management și parteneri de implementare implicați în proiectul „Cluj Future of Work”. Vizita destinată schimbului de experiențe a fost gândită și facilitată de doamna Anamaria Vrabie, director al Diviziei de Inovare Urbană și co-manager al proiectului „Cluj Future of Work” și domnul Sebastia Riutort Isern, coordonator în cadrul proiectului „B-MINCOME”. Pe parcursul întâlnirii, colegii din Barcelona și-au împărtășit experiențele cu privire la metodologiile de implicare a părților interesate, precum și la strategia de cercetare și de implementare pentru reducerea sărăciei și a excluziunii sociale.
Colegii din Barcelona au explicat modul în care au conceput atât metodele de cercetare, cât și strategiile de implicare pe care le-au utilizat pentru a ajunge la rezidenții comunităților marginalizate. Echipa din Cluj-Napoca și-a exprimat un interes deosebit față de metodele utilizate de Barcelona pentru implicarea beneficiarilor proiectului. Colegii din Barcelona s-au bazat pe trimiterea de scrisori către potențialele familii participante și pe organizarea unor sesiuni de informare cu scopul de a comunica detaliile proiectului și de a implica comunitățile. De asemenea, aceștia au oferit sprijin aplicanților. În timpul etapei de implementare, echipa din Barcelona s-a asigurat că familiile au fost consultate la începutul, la mijlocul și la sfârșitul proiectului prin trimiterea unor sondaje de monitorizare, precum și prin realizarea unor interviuri și a unor cercetări etnografice pentru a determina eficacitatea politicilor active utilizate.
Mai multe informații cu privire la proiectul „B-MINCOME” pot fi găsite aici.
Vizionați videoclipul
Cluj-Napoca și Barcelona se confruntă cu provocări diferite în ceea ce privește populațiile vulnerabile. Cu toate acestea, echipa din Cluj s-a inspirat din metodele și politicile utilizate în Barcelona și așteaptă cu nerăbdare să pună în aplicare o parte dintre lecțiile învățate în urma scenariului de muncă informală ale proiectului „Cluj Future of Work”.
Pentru a surprinde principalele concluzii și aspirații ale echipelor „Cluj Future of Work” și „B-MINCOME”, i-am rugat pe unii dintre participanții la întâlnire să ne adreseze câteva cuvinte. Detaliile au fost surprinse în cadrul videoclipului de mai jos:
Mulțumim colegilor noștri care au contribuit la realizarea videoclipului:
- Anamaria Vrabie, Centrul Cultural Clujean, Cluj Future of Work
- Alexandra Anghel, Centrul Cultural Clujean, Cluj Future of Work
- Mihaela Orosan, Centrul Cultural Clujean, Cluj Future of Work
- Adrian Răulea, ADI ZMC, Cluj Future of Work
- Oana Buzatu, Primăria Cluj-Napoca, Cluj Future of Work
- Bru Lain Escandel, B-MINCOME
- Sebastia Riutort Isern, B-MINCOME