Viitorul muncii | Cluj Future of Work

Studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Avem în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

CLUJ FUTURE OF WORK își propune să:

 

  • Faciliteze tranziția la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție, ca urmare a automatizării;
  • Crească competitivitatea și implicarea în soluționarea nevoilor societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.);
  • Înțeleagă și propună schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent de pe piața muncii.

Proiectul este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitană Cluj, Cluj IT Cluster, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan și Clusterul Transilvania IT.

VIITORUL MUNCII

Acasă > Viitorul muncii

DESPRE VIITORUL MUNCII

„Cluj Future of Work” studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Avem în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

„Cluj Future of Work” își propune să:

1

Facilitate the transition to industry 4.0, offering training and new skills development for people currently prepared for jobs facing extinction, as a result of automation;

2

Increase competitiveness and involvement in solving societal needs for the cultural industries of the city (film, design, music, crafts, media, etc.);

3

Understand and propose fundamental changes regarding the organization of work at the city level, by working with the social categories currently excluded from the labor market.

Faciliteze tranziția la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție, ca urmare a automatizării;

Crească competitivitatea și implicarea în soluționarea nevoilor societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.);

Înțeleagă și propună schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent de pe piața muncii.

Despre Urban Innovative Actions

Programul Urban Innovative Action al Comisiei Europene finanțează orașe europene pentru a testa soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea și sărăcia în mediul urban sau tranziția în domeniul energiei.

Buget

Bugetul proiectului este de 5,6 milioane de euro. Din această sumă, 38% sunt alocați pentru cercetare, dezvoltare și testare de noi tipuri de cursuri pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% într-un program de incluziune socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6% sunt alocate cheltuielilor de marketing și 10% cheltuielilor administrative.

Perioada

Noiembrie 2018 – Octombrie 2021

COMPONENTE PROIECT

Muncă informală

Își propune să înțeleagă mai bine motivele legate de munca informală în comunitățile defavorizate.

Muncă 4.0

Abordează modul în care Clujul poate lua în mod activ măsuri pentru locurile de muncă cele mai vulnerabile la automatizare.

Culturepreneurs

Oferă module de învățare specializate, dezvoltate și livrate de partenerii din industrie către 60 antreprenori.

Proiect finanțat de:

Proiect implementat de: