Bursele de Inovare Cluj

re:form - program de facilitare și microfinanțare pentru regândirea practicilor de muncă în cultură

Bursele de Inovare Cluj (BIC) sunt un mecanism de susținere în 2021 a lecțiilor învățate despre colaborarea dintre mediul public și privat în contexte incerte. Prin intermediul lor vrem să transpunem rezultatele cercetărilor realizate până acum în acțiune. Aplicanții pot alege să se focuseze pe una din cele patru teme propuse:
(1) Achiziții bazate pe principii inovative,
(2) Jurnalism de soluții,
(3) Protocoale de colaborare,
(4) Protocoale date deschise.

BIC sunt o activitate a proiectului Cluj Future of Work, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions.

Prin mecanismul BIC, ne propunem să sprijinim potențiali inovatori în a aborda cele patru teme propuse, oferindu-le oportunități de creștere a capacităților pentru intervenții strategice, și pentru testarea unor noi forme de colaborare și utilizare a resurselor.

Te așteptăm în comunitatea BIC, comunitatea oamenilor care activează în diverse domenii și care caută susținere pentru inițiative de schimbare sistemică în cele patru arii de inovare dezvoltate prin mecanismul BIC.

re:form - program de facilitare și microfinanțare pentru regândirea practicilor de muncă în cultură

Cui i se adresează programul?

Bursele de Inovare Cluj se adresează persoanelor fizice din România, care:

 • activează în mediul academic sau societatea civilă.
 • au experiență sau sunt interesați să genereze schimbare în cadrul uneia din temele propuse: (1) achiziții bazate pe principii inovatoare, (2) jurnalism de soluții, (3) protocoale de colaborare și (4) protocoale open data.

Beneficiile programului

 • Finanțare între 3.000 și 9.000 de euro pentru proiecte ce își propun să testeze noi abordări de a genera sau transfera practici de impact între actorii din domeniul în care activezi.
 • Acces la mentori cu experiență în intervenții sistemice / expertiză în strategii pentru impact social și parteneri de inovare potriviți proiectului tău.
 • Susținere din partea unei comunități axată pe inovare prin colaborare multi-actori.

Regulament

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Regulamentul programului.

Proiectele pe care le sprijinim:

Propun intervenții de colaborare – procese și moduri de lucru care pot contribui la o schimbare sistemică în una din cele patru arii de inovare.

Sunt bazate pe experiența sau expertiza inițiatorului în domeniul în care propune intervenții.

Identifică stakeholderii afectați de provocarea pentru care propune intervenții, dar și pe cei care au influență asupra rezultatelor acelor intervenții.

Sunt construite pe o teorie a schimbării, mecanismul și impactul proiectului fiind gândite pe termen lung.

Sunt fezabile în limitele financiare și calendaristice ale programului, catalizând resurse și capacități din ecosistemul în care se propune intervenția.

Consideră transferul și diseminarea proceselor și practicilor care rezultă din intervenție, astfel încât acestea să poată influența o schimbare sistemică.

Cele patru teme care pot fi abordate prin BIC sunt:

Achiziții bazate pe principii inovative. De la ce pornim: cercetările efectuate pe timpul stării de urgență, prin care am observat faptul că procedurile de achiziții publice pun focus pe prețul cel mai mic versus luarea în considerare a criteriilor precum costurile de reparații sau întreținere.

Jurnalism de soluții. De la ce pornim: Odată cu pandemia, mai multe organizații, fără a avea experiență în domeniu, au demarat procese de cercetare și campanii de informare a populației pe diferite teme. Nevoia unei comunicări orientate spre soluții apare cu atât mai mult în situații de urgență, însă este prezentă și în viața curentă.

Protocoale de colaborare. De la ce pornim: În lipsa protocoalelor de colaborare între instituții publice și organizațiile societății civile, munca eficientă și rapidă în situații de urgență poate fi dificilă.Formalizarea unor inovații testate în starea de urgentă pot oferi o bază stabilă de colaborare pentru viitoare situații de urgență.

Protocol date deschise. De la ce pornim: Situația de urgență creată de pandemie a accentuat lipsa de transparență în comunicarea dintre diverși actori din societate în ceea ce privește nevoile și resursele disponibile. Suprapunerea eforturilor sau lipsa intervențiilor pot fi în mare măsură diminuate printr-un protocol de colectare, utilizare și împărtășire a datelor (inclusiv sprijinirea implementării directivei INSPIRE).

Aceste teme au fost relevate prin procese de colaborare. Află mai multe despre cercetare și despre atelierul de co-design .

Înscrierile la mecanismul de susținere BIC s-au finalizat.
Dacă dorești să-ți trimitem informații despre alte activități ale Diviziei de Inovare te rugăm să te abonezi.

Etapele programului

1. Selecție

15.02-02.03.2021

După termenul limită de înscrieri, juriul va determina înscrierile care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate. Aplicanții pre-selectați pentru următoarea etapă vor participa la discuții pentru clarificarea proiectelor și pentru a primi feedback. După aprobarea clasamentului final, aplicanții acceptați în program vor fi notificați și vor semna acordul de participare în program.

2. Dezvoltarea proiectelor

02.03 – 31.03.2021

Participanții, cu sprijinul facilitatorilor de proces, vor lucra la dezvoltarea proiectelor propuse, a fezabilității, dar și a gradului de inovare și la crearea echipelor de implementare. Participanții vor putea beneficia de consultanță individuală de la specialiști pe probleme care țin de specificul proiectului implementat și a provocărilor legate de tema aleasă.

3. Implementarea proiectelor

01.04 – 15.09.2021

Participanții vor implementa proiectul în forma sa finală, rezultată în urma etapei de dezvoltare a proiectului. Facilitatorii de proces și mentorii vor sprijini participanții în punerea în practică a activităților, vor contribui la monitorizarea procesului de implementare a proiectelor și, împreună cu participanții, vor căuta soluții la problemele apărute pe parcurs, astfel încât proiectul să își atingă obiectivele.

4. Lecții învățate și transfer

30.09-15.10.2021

Facilitarea discuțiilor despre lecțiile interimare învățate din proces și identificarea elementelor ce ar trebui transferate și/sau continuate, în cadrul festivalului Cluj Future of Work.

Date importante din cadrul BIC

14.01.2021 Masterclass online - intervenții strategice pentru schimbare sistemică
14.02.2021 Termen limită pentru aplicații
18-22.02.2021 Interviuri cu aplicanții pre-selectați
11-12.03.2021 IdeaCamp – sesiuni de lucru pentru implementarea ideilor
01.04 - 15.09.2021 Implementarea proiectelor pilot
1-10.10.2021 Participarea la Festivalul Cluj Future of Work

Calendarul detaliat al programului poate fi accesat AICI.

Organizatori și finanțatori

Bursele de Inovare Cluj sunt o activitate dezvoltată de Divizia de Inovare Cluj-Napoca în cadrul proiectului Cluj Future of Work, finanțat de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

FAQs

Cine poate aplica?
Persoană fizică, cu rezidența în România, care are experiență și dorește să abordeze un
proiect de inovare sistemică într-una din cele patru arii de acțiune propuse. Ulterior selecției,
contractul de finanțare se va semna cu organizația gazdă.
Ce este o organizație gazdă?
Organizația gazdă este o entitate juridică din care solicitantul face parte sau cu care
colaborează. Solicitanții care nu au identificat o organizație gazdă pot primi sprijin din partea
Organizatorului pentru a identifica un posibil parteneriat cu o organizație gazdă.
Pot aplica doar proiecte din sau pentru Cluj?
Nu este necesar ca proiectele să fie din sau pentru Cluj-Napoca. Acceptăm proiecte care
abordează temele propuse la nivel național sau local, propuse de solicitanți și organizații gazdă
de oriunde din România.
Care este profilul ideal al candidatului BIC?
Ești candidatul ideal pentru Bursele de Inovare Cluj, dacă:

 • Ai experiență sau expertiză în ariile de acțiune* în care vrei să propui un proiect de
  inovare sistemică.
 • Ai acces la resursele unei organizații sau comunități care are (sau dorește să își
  dezvolte) capacitate de acțiune strategică.
 • Lucrezi colaborativ , construind legături între actorii din ecosistemul în care activezi.
  Aspect de “community-builder” (“construit armată / rețea”).
 • Ești preocupat de găsirea unor modalități mai eficiente de a genera schimbare în
  domeniul în care îți investești resursele și abilitățile.
 • Ești la fel de pasionat de procese precum ești de rezultatul lor. Cauți contexte în care
  să testezi noi abordări de a transfera practici de impact între actorii din domeniul în
  care activezi.
 • Proiectul pe care intenționezi să îl propui drept context de inovare în cadrul bursei
  poate beneficia considerabil de susținerea unor parteneri de inovare și de îndrumarea
  unor mentori cu experiență în intervenții sistemice / expertiză în strategii pentru
  impact social.

Ai alte întrebări?

CONTACTEAZĂ-NE