Acasă > Webinariile re:form: Perspective asupra muncii în sectorul cultural

Webinariile re:form: Perspective asupra muncii în sectorul cultural

noiembrie 2020

În 3 și 4 noiembrie 2020, în cadrul programului re:form, au avut loc două webinarii cu scopul aprofundării temei programului, anume regândirea practicilor de muncă în cultură. Programul își propune să sprijine procese care aspiră să depășească modelele tradiționale de dezvoltare organizațională, ținând cont de specificul sectorului cultural independent și de condițiile fragile în care acesta își desfășoară activitatea în România. Astfel, în cadrul webinariilor am căutat să explorăm, atât la nivel internațional, cât și românesc, provocările recurente și oportunitățile sectorului cultural, având ca invitați specialiști care ne-au împărtășit exemple de bună practică, modele teoretice și perspective inovatoare.

Mai jos puteți urmări înregistrările.

Webinar re:form #1 – Regândirea muncii în cultură. Perspective și modele a deschis tema reflecției asupra posibilelor modele care chestionează practicile de lucru actuale din sectorul cultural la nivel internațional, imaginând posibile schimbări în modul în care lucrătorii culturali produc, colaborează și ajung la public. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care contextul politic, social, economic sau de mediu influențează modul în care astăzi se poziționează lucrătorii culturali în lume, precum și schimbarea felului în care operează în interiorul domeniului cultural navigând, printre altele, prin exemple de bune practici, tema bunăstării la locul de muncă, schimbarea sistemică și organizațională. 

Pascal Gielen (University of Antwerp) a adus în discuție creativitatea sustenabilă, pornind de la modelul biotopului artistic. Milica Ilić (ONDA – French office for contemporary performing arts circulation) și Marijana Rimanić (POGON – Zagreb Center for Contemporary Culture and Youth) au vorbit despre reformarea sectorului artistic și moduri practice de a dezvolta soluții, exersate în cadrul proiectului RESHAPE. Sofie Joye (Flanders Art Institute) a prezentat inițiative ale Flanders Arts Institute pentru a adresa tema practicilor echitabile de muncă în sectorul cultural. 

Webinar re:form #2 – Munca în sectorul cultural din România s-a concentrat pe o reflectare a temelor discutate în primul webinar în contextul românesc. Dincolo de contextul sistemic din spatele instabilității și precarității caracteristice sectorului, discuțiile au chestionat ce fel de schimbări se pot imagina în cadrul sectorului cultural și al practicilor de lucru care pot ghida organizațiile culturale în a deveni mai durabile, mai reziliente, mai adaptate la provocările actuale. 

Ștefania Ferchedău (Institutul Prezentului) a  vorbit despre evoluția sectorului cultural românesc în ultimii 20 de ani. Raluca Iacob (Asociația MetruCUB) a adus în discuție noi moduri de lucru în sectorul cultural și perspective asupra unui model extins al dialogului social în cultură. Rarița Zbranca (Centrul Cultural Clujean) a prezentat concluziile mai multor studii privind modul în care se lucrează în cultură în România.

re:form este o activitate din proiectul Cluj Future of Work finanțată de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.  

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.