Acasă > Despre serendipitate și puterea valorilor comune. Legătura dintre inițiativele de inovare din Cluj-Napoca și Boston

Despre serendipitate și puterea valorilor comune. Legătura dintre inițiativele de inovare din Cluj-Napoca și Boston

august 2020

Anamaria Vrabie (Director, Divizia de Inovare Urbană – DIU) și Jaclyn Youngblood (Chief of Staff, Boston Office for New Urban Mechanics – MONUM) au împărtășit câteva idei despre cele două programe de inovare care leagă orașele Cluj-Napoca și Boston. Cele două inițiative devin din ce în ce mai complexe în fiecare an și colaborează printr-un flux continuu de idei, schimburi de know-how și participare activă la evenimente, cum ar fi seria Dialogurilor Urbane organizate la Cluj-Napoca, începând din 2017. 

Cum s-au conectat cele două inițiative 

Pentru puțin context, MONUM este departamentul de cercetare, dezvoltare și inovare al orașului Boston (SUA) și una dintre primele și cele mai de succes unități municipale de inovare (iTeam) din lume. Fondat în 2010, MONUM a reușit să dezvolte un model de prototipare rapidă pentru proiecte care să îmbunătățească experiența locuitorilor din oraș și a generat o serie de colaborări public-private cu universități și companii. Divizia de Inovare Urbană este un program de cercetare și dezvoltare, care reunește idei, cunoștințe și resurse din partea societății civile, sectorului academic, sectorului cultural, sectorului de afaceri, precum și administrației publice, în vederea propunerii de soluții alternative la provocările strategice ale orașului. Inițiativa a început în 2017, dezvoltată de Centrul Cultural Clujean, în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Atât DIU, cât și MONUM au o abordare relațională față de practicile lor de inovare. Acest lucru este evident și din modul în care cele două grupuri s-au întâlnit. Cum se face că diferite grupuri din Cluj, România și Boston, SUA au reușit să se “găsească” și, de fapt, să găsească asemănări profunde, un spirit și un etos comun?

Pentru MONUM, conectarea cu orașe din întreaga lume a fost elementul esențial de la bun început. Cum Boston este un „hub” cu activitate internațională – aspect datorat în mare parte prezenței instituțiilor sale academice și inovației din sectorul de afaceri și cel civic – multe orașe  au intrat în contact cu acest loc de-a lungul anilor pentru a afla mai multe despre modelul de funcționare. De altfel, co-fondatorul MONUM, Nigel Jacob, a recunoscut în perioada timpurie a MONUM, că alte orașe precum Copenhaga, Mexico City și Barcelona au început să dezvolte proiecte și modele interesante în zona de inovare a sectorului public, care ar putea fi extrem de benefice pentru Boston.

Când Anamaria Vrabie (de la DIU, înainte de a fi fondată ca atare) a participat la o conferință internațională de inovare la Torino (Italia), în primăvara anului 2017, dintr-o îmbinare de șansă și serendipitate a întâlnit un delegat din Boston care participa, de asemenea, la conferință. La acel moment, Anamaria cerceta echipe de inovare din întreaga lume, și știa că Boston avea un exemplu de interes pentru ea: MONUM. Fiind orientată spre relaționare și deschisă la experiențe noi, Anamaria a întrebat dacă reprezentantul orașului Boston ar fi dispus să îi faciliteze o conexiune cu echipa MONUM. Întâmplarea face că reprezentantul orașului avea de fapt biroul la 5 metri de întreaga echipă MONUM, îi cunoștea bine și a fost mai mult decât fericit să le facă legătura cu Anamaria.

Când cererea Anamariei a intrat în căsuța de e-mail MONUM, echipa a răspuns cu entuziasm (lucru încurajat și de practica lor de Open Office Hours/ Birou cu ore de vizitare) pentru o întâlnire cu ocazia viitoarei sale călătorii la Boston. Într-un cadru cu scaune mari de plastic, pe o peluza cu iarbă falsă a City Hall Plaza (n.r. Spațiu deschis public în zona Guvernului, Boston) – amenajarea find în sine un prototip marca MONUM – Anamaria s-a întâlnit cu trei reprezentanți MONUM, inclusiv Jaclyn, și așa s-a născut o colaborare fructuoasă și generativă.

Ce au în comun cele două inițiative de inovare

Jaclyn crede, de asemenea, că este important să existe un angajament față de interdisciplinaritate și de împărtășire a competențelor, dar și deschiderea de a admite atunci când nu ești tu cel care are neapărat răspunsul sau capacitatea de acțiune, precum , dar și de a fi dispus să cauți persoana potrivită care are acele lucruri pe care le cauți. 

 

Anamaria împărtășește reflecțiile lui Jaclyn, scoțând în evidență că a crea un spațiu pentru parteneriate interdisciplinare și surprinzătoare, permițând totodată o cultură a învățării și asumării riscurilor au fost esențiale în dezvoltarea activității desfășurate de DIU.

Cred că rolul MONUM, în afară de bucuria și privilegiul de a fi capabil să împarți speranțele și grijile cu colegi de breaslă, a fost de a sprijini procesul de formare pentru DIU și identifica multiplele forme și dimensiuni pe care inovarea municipală le poate lua. A contat foarte mult când reprezentanții MONUM ni s-au alăturat pentru prima dată în Cluj-Napoca în 2017, cu dorința de a-și împărtăși aspirațiile, ceea ce au învățat, dar și eșecurile. Mai mult decât un simplu schimb de practici, a fost vorba despre a vedea și a ne conecta cu aceeași energie care poate conduce la schimbarea status quo-ului în mod activ și la explorarea de alternative despre modul în care lucrăm în interiorul sau împreună cu sectorul public.      Anamaria Vrabie, Director DIU

Urmăriți mai jos interviul cu Jaclyn, în care a intrat puțin și sunetul brizei de lângă râul Charles din Boston.