VIITORUL muncii

„Cluj Future of Work” studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Avem în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

„Cluj Future of Work” își propune să:

  • Faciliteze tranziția la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție, ca urmare a automatizării;
  • Crească competitivitatea și implicarea în soluționarea nevoilor societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.).
  • Înțeleagă și propună schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent de pe piața muncii.

Key facts

Programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europene finanțează orașe europene pentru a testa soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea și sărăcia în mediul urban sau tranziția în domeniul energiei.

Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 80% de la Comisia Europeană, prin programul Urban Innovative Actions.

Perioada de implementare a proiectului:
Iunie 2019 – Octombrie 2021.

Bugetul proiectului este de 5,6 milioane de euro. Din această sumă, 38% sunt alocați pentru cercetare, dezvoltare și testare de noi tipuri de cursuri pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% într-un program de incluziune socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6% sunt alocate cheltuielilor de marketing și 10% cheltuielilor administrative.

Programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europene finanțează orașe europene pentru a testa soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea și sărăcia în mediul urban sau tranziția în domeniul energiei.

Componente proiect

Culturepreneurs

Oferă module de învățare specializate, dezvoltate și livrate de partenerii din industrie către 80 de antreprenori.

Muncă 4.0

Își propune să înțeleagă mai bine motivele legate de munca informală în comunitățile defavorizate.

Muncă informală

Abordează modul în care Clujul poate lua în mod activ măsuri pentru locurile de muncă cele mai vulnerabile la automatizare.

Re-imaging work. Mecanisme de inovare și transfer în 2020/2021

Am lansat o serie de apeluri care abordează o altă latură a ariilor de acțiune FoW. Gândite pentru a a adresa grupuri țintă diverse, de la operatori culturali la antreprenori sociali, din Cluj-Napoca și din România, apelurile sunt inspirate și documentate prin activitățile și cercetările realizate în proiectul Cluj Future of Work.

Vezi procesele din spatele acestor proiecte

Work Upside Down (WUD)

WUD este un proiect în cadrul căruia artiștii interesați sunt invitați să-și imagineze cum va arăta munca în viitor.

re:form

Program de facilitare și microfinanțare pentru regândirea practicilor de muncă în cultură.

Proiect finanțat de:

Proiect implementat de:

Future Scenarios | Work 4.0

În cadrul proiectului Cluj Future of Work, organizăm o sesiune de lucru pe tema Reimagining Work, în cadrul căreia explorăm cum arătă viitorul muncii din perspectiva automatizării și Muncii 4.0.